szerző:
hvg.hu

Gyurcsány Ferenc felesége pénteken a Facebookon közzétette azt a levelet, amit az MNB illetékes vezetőjének írt még novemberben a Czeglédi Csabáéknak adott Altusz-kölcsön ügyében.

“Ha politikát csinálnak, akkor csináljunk politikát” – így reagált a Facebookon Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára arra, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) állítólagos tiltott hitelezési tevékenység miatt piacfelügyeleti eljárást indított Gyurcsányék cége, az Altus Portfólió Kft.-vel szemben.

A jegybanki eljárásról Magyar Idők számolt be a pestisracok.hu-ra hivatkozva. A lapok szerint az MNB „tájékoztatta Budai Gyulát arról, hogy tavaly októberi bejelentése alapján piacfelügyeleti eljárást indítottak az Altus Portfólió Kft. által a Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-nek nyújtott, összesen több mint 200 milliós kölcsönök miatt”.

Zoom.hu is beszámolt arról, hogy a DK-nak és az MSZP-nek is dolgozó ügyvéd, Czeglédy Csaba vállalkozása háromszor is kapott kölcsönt Gyurcsányék cégétől, és ezeket majdnem mind vissza is fizette, mielőtt még számláit zárolták. A Szombathelyen önkormányzati képviselő Czeglédy Csaba előzetesbe került, miután cége ügyében költségvetési csalás bűntette gyanújával folyik eljárás.

A jegybanki eljárásra reagálva Dobrev Klára nyilvánosságra hozta a Facebookon azt a levelet is, amit a cég vezetőjeként ő írt még tavaly novemberben az MNB illetékesének, miután nem sokkal korábban Budai Gyula fideszes politikus kérte a jegybankot, hogy indítson vizsgálatot. Levelében Dobrev Klára részletesen leírta, milyen kölcsönt adtak Czeglédynek.

Czeglédy cége háromszor kapott kölcsön az Altustól: 80, 90 és 35 millió forintot. Az első két összeget teljesen, a harmadikat a Human Operator számláinak zárolása miatt csak részben kapták vissza – írta Dobrev Klára.

Megjegyezte: valóban nem ez volt az egyetlen „baráti kölcsön”, amit az Altus nyújtott, mert az ő és férje több egykori vagy jelenlegi kollégáját, ismerősét is kisegítették már.

Az Altus pénzügyi befektetések kezelésével foglalkozik, nem pedig pénzkölcsön nyújtásával, különösen nem „üzletszerű nyújtásával” – jelezte.

Az adónyomozók tavaly novemberben kihallgatták Gyurcsány Ferenc feleségét Czeglédy büntetőügyében. Dobrev Klára akkor a Zoom.hu-nak azt mondta: az ő meghallgatása a legkisebb furcsaság az ügyben, ennél jóval több gyanús eleme van, ami arra enged következtetni, hogy az egész Czeglédy-ügy „nagyon átlátszóan a Fidesz politikai és kampánycéljait szolgálja”. Ilyen furcsaság szerinte például az, hogy a Czeglédy-ügyben az Országgyűlés nemrég a károsultak kártalanítását célzó javaslatot fogadott el, miközben előre kimondta az ügyvéd bűnösségét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!