szerző:
hvg.hu

Az orvoshiány miatt esetenként csak több hét várakozás után tudnak bejutni egy-egy szakorvoshoz itthon a betegek.

Heteket, hónapokat kell várni a szakvizsgálatokra több háziorvos szerint, mert sok a beteg és kevés az orvos a szakrendelőkben. Az RTL Híradó több olyan budapesti szakrendelőt is talált, ahol akár 8-10 orvost is keresnek egyszerre. 

A tudósításban megszólalt egy diósdi háziorvos, aki azt mondta: ha kardiológiára küld beteget, előfordul, hogy két hónapot is várni kell a vizsgálatra, de reumatológiára is legalább 4-5 hét, hasi ultrahangra pedig 3-4 hét a bejutási idő, ha nem sürgős esetről van szó.

Egy budapesti háziorvos szintén megerősítette, hogy sokat kell várni, ha szakorvoshoz küldi a betegeit. Például cukorbetegek, neurológiai problémákkal küszködők, pszichiátriai betegek esetében szükséges a szakorvosi vizsgálat, hogy bizonyos gyógyszereket magasabb támogatással lehessen felírni. Nem ritka a 2-3-4 hetes várakozási idő sem – mondta.

A betegek tapasztalatai alapján van ennél rosszabb is: gyermekpszichiátriára 4 hónap, gyermek ortopédiára fél év, MR-vizsgálat 3,5 hónap a várakozási idő.

A megnövekedett várakozási idő oka egyértelműen a szakemberhiány, több szakrendelő honlapján is látható, hányféle szakembert keresnek oda éppen.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István korábban azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy csaknem ötezer orvos hiányzik Magyarországról, folyamatos az elvándorlás, ami az utóbbi időben statisztikailag valóban csökkent ugyan.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár szerint az ötezres szám túlzó, és azon dolgoznak, hogy az egészségügyi dolgozók jobban meg legyenek becsülve.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!