szerző:
hvg.hu

A thaiföldi rendőrség lecsapott egy okmányhamisító bandára, amelyre már régóta vadászott. Az útlevélgyárat egy ötvenkét éves pakisztáni férfi üzemeltette.

A sikeres rajtaütés után az akciót irányító bangkoki rendőrtiszt elmondta: egy évtizede volt már a látóterükben ez a csoport, de csak most tudták megfogni őket, vagyis a rajtaütéssel bizonyítékokat is szereztek: hamisított szingapúri és indiai útleveleket, valamint a „kézműves technikával” gyártott francia, olasz, spanyol vízumpecséteket is. Aki egy ilyen útlevéllel rendelkezik, szabadon közlekedhet a schengeni Európában. Az akció több volt, mint rendőri siker. Prawit Wongsuwan, thai belügyminiszter is megszólalt, és azt hangsúlyozta, hogy a lebuktatott útlevélgyár több terrorista szervezet, de főleg az Iszlám Állam egyik fő beszállítója volt, és konkrét megrendelésekre dolgozott – írja az AFP.

Bangkok egyébként már régóta a hamis nemzetközi okmányok egyik nagy piaca. A fő csáberő, az útlevelek látszólag hiteles volta mellett, az ár: itt pár száz dollárért bármilyen úti okmány megvásárolható. Eközben például egy hamis szíriai útlevél, amelynek birtokában menekültstátuszért lehet folyamodni Európában, csaknem ötezer euró. Egy „gyárilag készített” francia útlevél ennek az árnak a feléért, az interneten is beszerezhető. A Brexit óta megugrott a hamis brit útlevél ára, ezért legalább 3000 eurót kell fizetni.

A nemzetközi útlevélbiznisz nagyrészt pitiáner csalókról szól. Viszont a Bangkokban most lekapcsolt útlevélgyár az Iszlám Államon kívül más veszélyes terrorszervezeteknek is dolgozhatott. A hosszú előzetes vizsgálat során kiderült, hogy maláj légitársaság rejtélyes körülmények között eltűnt MH 370-es járatán 2014 márciusában két olyan személy is utazott, akik Thaiföldön ellopott, majd ott finoman „kiigazított” útlevéllel rendelkeztek. És az is tény, hogy az Al-Kaida 2004-es, csaknem 191 halálos áldozatot követelő madridi pályaudvari merényletének elkövetői és előkészítői közül hárman is egy thai útlevélgyárból kapott hamis okmánnyal utaztak be Spanyolországba. Tehát a most lebuktatott útlevélgyártó bandán kívül még lehetnek szabadlábon Thaiföldön rafinált hamisítók. A thai kormány most totális hadviselést ígér az országban működő útlevélgyárak ellen.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!