szerző:
hvg.hu

A megállapodást az USA-ból korrupciós okokból kitiltott Vida Ildikó akkori elnök írta alá.

Az adóhatóság egyik milliárdos szoftverbeszerzését találhatta annyira gyanúsnak a Microsoft amerikai anyacége, hogy szerződést bontott több magyarországi partnerével is – írja a Napi.hu. Az oldal szerint a szerződést 2014 májusában, nem sokkal a kitiltási botrány kirobbanása előtt kötötte a NAV a 46 milliárd forintos informatikai beszerzésekről szóló keretmegállapodás terhére. Amiatt kezdődött a vizsgálat, hogy kiderült, a Racionet vezette konzorciumnak adott, 1,82 milliárdos megbízásnál több százmillió forintos különbség mutatkozott a valós és a papírokon feltüntetett összegek között. Az azonban nem világos, hogy a licencdíj volt túl magas, vagy a megvett kódok egy részét nem aktiválták.

A megállapodást az a Vida Ildikó – akkori NAV-elnök – írta alá, akit nem sokkal később, 2014 nyarán korrupciós okokra hivatkozva az Egyesült Államok eltiltott az országba való beutazástól. A Napi.hu szerint éppen ez a diplomáciai botrány állhatott a Microsoft vizsgálatának a hátterében.

A pletykák szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségét is kérték, de azt máig nem tudni, a hiányzó összeg kinél landolt. A lap kérdéseire nem kapott választ a NAV-tól, míg az érintett Racionet nem kívánta kommentálni az értesülést, ahogy a Microsoft és Vida Ildikó sem.

A Microsoft magyarországi képviselete december közepén mondta fel több hazai viszonteladójával kötött szerződéseit. Négy nagy partner közül hárommal (Humánsoft Kft., Euro One Zrt. és Racionet Zrt.) is szakított a cég, amely etikai okokkal indokolta a lépést.

A magyarországi vizsgálattal egyszerre zajlott egy másik ellenőrzés is: Romániában ez kilenc korábbi miniszter meggyanúsításával és kormányválsággal végződött. Az ügyben több volt kormánytag is börtönbüntetést kapott.

További részletek a Napi.hu cikkében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!