szerző:
hvg.hu

Húszmillió forintot fizetett a kormánypárti frakció sajtófigyelésre, 75 milliót az ügyvédi költségekre, de közel 14 millió a személyiségfejlesztésre is elment.

Összesen 382 millió forintot költött el 2017-ben a Fidesz parlamenti frakciója – írta meg a 168 Óra. A lap minden frakciótól kikérte a költéseik pontos listáját – így derült ki például, hogy a KDNP 1,2 millió forintot fizetett lekvárért, az MSZP pedig százmilliónál is többet költött a tanácsadókra. Abban nincs semmi meglepetés, hogy a legnagyobb frakció fizette ki a legtöbb pénzt is, de a részletek között sok érdekességet talált a lap.

A legnagyobb tételt például kifelejtette a Fidesz: a lapnak megküldött listában nem szerepel, csak a parlament honlapján közzétett nyilvános szerződésekből derül ki, hogy a Lounge Design Kft.-nek 68,6 millió forintot fizettek online tartalom megjelenítéséért és hirdetési feladatokért.

A képviselők és munkatársaik személyiségét 13,6 millió forintból fejlesztették. Az egész frakciót elküldték például egy személyiségfejlesztő tréningre, ami 6,3 millió forintba került, 952 ezer forintért pedig csapatépítő tréninget is tartottak. Mindkettőt az az Independent Research Kutató és Kommunikációs Group szervezte, amelynek tulajdonosa korábban Kocsis Máté kampányfőnöke volt. Azt pedig már a hvg.hu is megírta, hogy egy másik, a képviselők munkatársainak tartott tréningért 7 milliót fizettek ki – ezeket Kósa Lajos feleségének egy barátnője szervezte meg.

A tanácsadói szerződések, amelyeket a Fidesz megküldött a 168 Órának, a lap szerint furcsák, a korábbiakhoz képest ugyanis mintha töredékére csökkent volna a tanácsadók díjazása. Mivel azonban azt nem tették hozzá, hogy milyen időre szólnak ezek, könnyű azt feltételezni, hogy a korábbi éves helyett most a havi összegeket adták meg. Ha ez így van, akkor az orosz sajtó szemlézéséért egy év alatt 1,9 milliót, kommunikációs tanácsadásra pedig 7,3 milliót fizetett a Fidesz-frakció, online sajtószemlét pedig 4,8 millióért készítettek. A lapszemlékre és más sajtófigyelésre együtt 20 millió forintot fizettek ki.

A párt weblapjainak fejlesztésére és üzemeltetésére, valamint más informatikai megbízásokra összesen 96 millió forintot költöttek el. A képviselők ügyvédi költségei pedig együttvéve 75,6 millió forintot tettek ki.