szerző:
MTI

A kínai importból származó közösségi mosógépeknél 50 százalékról indul a vámtarifa, de küszöbön áll az acélimport megvámolása is.

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá néhány importáru magas vámjáról, sajtóértesülések szerint a kormány újabb magas védővámokat készít elő.

Az importból származó napelemekre 30 százalékról, a nagy teljesítményű mosógépeknél pedig 50 százalékról indul a vámtarifa, amelynek mértékét évente, fokozatosan csökkentik majd.

Az erről szóló rendelkezés aláírásakor Donald Trump újságíróknak azt mondta: az "Amerika az első" gondolat jegyében fogant politika egyik lépéséről van szó. Az elnök azzal érvelt: az importot felváltó hazai áruk forgalmazásával amerikai munkahelyeket teremtenek.

Több amerikai lap egybehangzó információi szerint a kormányzat a következő hetekben az importacélra és -alumíniumra szintén magas vámot kíván kivetni. A kereskedelmi minisztérium már múlt héten átküldte ajánlásait a Fehér Házba, javasolva az acélimport megvámolását. Ez szintén elsősorban Kínát érintené.

Donald Trump még tavaly felkérte a tárcát: vizsgálja meg, milyen mértékű nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha az amerikai acél- és alumíniumszükséglet jó részét importból fedezik.