szerző:
hvg.hu

Száznál is több cégbe szállt be az állami tőkealap-kezelő, anélkül, hogy az alapkezelési szabályzatot nyilvánosságra hozná.

Tucatjával alakultak az elmúlt hetekben olyan vállalatok, amelyekben az egyik tulajdonos az állami Magyar Fejlesztési Bank kutatási-fejlesztési és innovációs tőkealapja, a Hiventures. Számos innovatív és kevésbé innovatív elképzelésbe máris 10 milliárd forint közpénzt fektettek úgy, hogy a tőkealap kezelési szabályzatát üzleti titoknak minősítették – olvasható az e heti HVG-ben. A tempó különösen úgy szembetűnő, ha összehasonlítjuk azzal, hogy Európa nagy tekintélyű kockázatitőke-befektetői milyen ütemben helyezik ki a forrásaikat.

Volt, aki arról beszélt a HVG-nek: nem túlságosan elégedett a megállapodással, mert az állami befektetőtárs szerinte túl sok jogosultságot kapott. Ha nem jönnek be az üzleti számítások, az ötletgazda-fejlesztő minden befektetését elveszíti, ha pedig sikeres a termék, a fejlesztőt kiszoríthatják az üzletből. Még csak elővásárlási jog sem illeti meg a céltársaságokat. Legalábbis ezt támasztják alá az immár állami tulajdonossal közös cégek alapító okiratai. Ráadásul a találmány elkezd fialni, a profit 80 százaléka az államé. Egy magánbefektetőnek a kockázata tényleges kockázat, nem úgy, mint az államé, amely a közpénzt bukhatja el.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!