szerző:
hvg.hu

A kormány állítólag nem tapasztalta, hogy vállalkozók kerültek volna bajba a kiskereskedelemben. A kormánnyal jó viszonyt ápoló kereskedelmi és iparkamara elnöke pedig természetesnek tartja, hogy a kisfalvak egy része bolt nélkül marad.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Nem lesz rendkívüli adócsökkentés – mondta az RTL Híradónak a nemzetgazdasági miniszter. Alig két hete az ÁFEOSZ-COOP elnöke nyilatkozta, hogy speciális járulékcsökkentésről tárgyalnak a kormánnyal, mert több kisebb üzletüknek gondot okoz a garantált bérminimum kötelező emelése. Varga Mihály viszont azt mondta: nem látnak okot a kedvezményre.

A havi bruttó garantált bérminimum most bruttó 180 500 forint, de a kisebb kiskereskedelmi vállalkozások még ezt is csak nehezen tudják kigazdálkodni. Eközben az egyik nagyobb láncnál havi bruttó 360 ezer forintra duzzadt az átlagkereset.

Az egyik kisbolt vezetője azt mondta: csak akkor tudná felvenni a versenyt a nagyokkal és emelné meg a béreket a láncokhoz hasonlóan, ha megduplázná az árakat a boltjában. Ezzel viszont elveszítené a vevőit. Ha nem emel, akkor viszont a dolgozói hagyják faképnél.

A dolgozói hiány annyira kézzel foghatóvá vált, hogy van olyan település, ahol bizonyos napokon nem nyitnak ki a boltok.

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke január 24-én azt mondta az RTL Híradónak, hogy néhány vidéki üzletüknek gondot jelent a garantál bérminimum emelése, ezért speciális járulékcsökkentésről tárgyalnak a kormánnyal, szükségük van ugyanis kormányzati segítségre.

A nemzetgazdasági miniszter egy budapesti gazdasági konferencián ezzel ellentétesen nyilatkozott. Varga Mihály szerint nem lesz járulékcsökkentés, mert nem tapasztalták, hogy vállalkozók kerületek volna bajba az ágazatban.

A kormány kiemelt partnere, a kereskedelmi és iparkamara elnöke is úgy látja, hogy a kis falvakban vállalkozók mehetnek tönkre. Parragh László úgy látja: természetes, hogy a kisfalvak egy része bolt nélkül marad. „Hangsúlyozom, a világ folyamata ilyen, a fiatalok elmennek a városba, elmennek egy nagyobb településre, netalán tán külföldre, és a nyugdíjasok maradnak ezekben a kis falvakban” – fogalmazott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!