szerző:
hvg.hu

A Zsolnay család örökösei Lázár János jóváhagyása után juthatnak ismét hozzá egykori tulajdonuk egy részéhez. A tételes lista még nem ismert vagy nem készült el.

Hiába szorgalmazta már négy éve az "elzabrált" műkincsek visszaadását a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, eddig csak részeredmények voltak: néhány nemesi család örököse visszakapott ugyan pár műtárgyat, köztük festményeket, bútorokat, de az igazán jelentős műkincsek közül eddig egy sem került vissza egykori tulajdonosához. Most úgy tűnik azonban, hogy a Zsolnay család hamarosan visszakapja egykori gyűjteményének jelentős részét – írja a Napi.hu.

A több ezer darabos Zsolnay-kollekciót valaha a gyár területén levő családi múzeumban lehetett megnézni, de az államosításkor ezeket is "besöpörték" a nagy közös vagyonba. A család az elmúlt években kérte a gyűjtemény visszaadását, de ezt eleinte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az ügyben illetékes miniszterrel, Lázár Jánossal közösen elutasította.

A kollekció gerincét a gyárban készült porcelánremekek mintadarabjai alkotják, de a hétszobás házi múzeum sok száz olyan műkincset is rejtett, amelyeket külföldi útjaikon gyűjtöttek be a Zsolnay család tagjai.

A visszaadandó tárgyakról tételes lista még nem érhető el. A kollekció darabjai raktárakban és a pécsi Janus Pannonius múzeumban vannak.

A 2013-ban indult restitúciós folyamattal kapcsolatban legutóbb 2015 nyarán az MNV azt közölte: összesen 286 tárgyat készülnek visszaadni, egykori főnemesi családok műkincseiről van szó.

Az MNV utána állítólag már nem adhatott felvilágosítást ilyen ügyekben.

Most a lap a vagyonkezelő helyett a Miniszterelnökségtől kapta azt az információt, hogy 18 ügyet zártak le és 9500 műtárgyról született döntés. Két ügy még folyamatban van, egyet pedig, a Károlyi családot érintő vagyontárgyak ügyét pedig újranyitották. Ez utóbbihoz hasonló a Zsolnay-ügy, amelyben a család által begyűjtött bizonyítékok miatt változtatták meg a korábbi teljesen elutasító határozatot – olvasható a cikkben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!