szerző:
hvg.hu

Az Átlátszó kérte ki a papírokat a Kúria jogerős döntése után, amely szerint a tao-támogatások igenis közpénznek számítanak.

Ahogy korábban megírtuk, a G7 számításai szerint több mint 330 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a tao-támogatási rendszer 2011-es bevezetése óta az államkassza helyett különféle sportszervezetekhez.

Mivel októberben a Kúria is kimondta, hogy – a kormány évekig hangoztatott álláspontjával ellentétben – a tao-pénzek igenis közpénznek számítanak–, az Átlátszó a Magyar Labdarúgó-szövetséghez (MLSZ) fordult, és kikérte a sportegyesületek és a gazdasági társaságok közötti tao-igazolásokat 2011 és 2017 között. Azért éppen az MLSZ-hez, mert a legtöbb pénz – a becslések szerint 127,8 milliárd forint – a futballba folyt be.

A szövetség korábban az e témában érkezett adatigénylés teljesítését adótitokra hivatkozva megtagadta. Most mást vetett be: közölte, hogy a 30 ezer támogatási igazolás feldolgozása 90 napig tart, a feladat anyag- és munkaerő-költsége pedig 2 millió 561 ezer 250 forint, ennyiért hajlandók kiadni a kért információkat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!