szerző:
hvg.hu

Átlagosan 70 ezer forintra becslik azt az összeget, amennyit spórolhatott volna egy háztartás, ha nem hatósági áras a gáz.

Vesztettek a fogyasztók a rezsicsökkentés utáni hatósági gázárral – állítja Tóth Bertalan. Az MSZP-s képviselő több év pereskedés után kapta meg a Magyar Földgáz-kereskedő számláit, ezek alapján pedig úgy számol: 2013 és 2017 között egy háztartás átlagosan 70 ezer forinttal többet fizetett, mint ha az állam engedte volna, hogy a beszerzési árak csökkenése megjelenjen a lakossági árakban.

A teljes igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az adatokat még a politikus is csak részben kitakarva kapta meg, és a számokat szakértői megállapításokra hivatkozva hozta ki. Úgy számol: 2013-ban és 2014-ben köbméterenként 3,7 forinttal volt magasabb a gázár, mint amit a beszerzési ár indokolt volna, ebből pedig azt hozták ki, hogy egy átlagos háztartás 11 ezer forinttal többet fizetett már akkor is a gázért, mint ameddig levihették volna az árat. Az olajár pedig csak ez után kezdett zuhanni a nemzetközi piacokon.

Az is kiderül a dokumentumokból, hogy az állami földgázkereskedőnek 2016-ban 50 milliárd forint haszna keletkezett a túlfizetésekből.