szerző:
hvg.hu

A hal ára alig csökkent az év elején.

Alig csökkent a bolti ára azoknak az élelmiszereknek, amelyeknek az elmúlt években a kormány csökkentette az áfáját – írja a KSH adatai alapján a Blokkk.com. A kiskereskedelmi szakportál emlékeztet: a sertéshús esetében a forgalmi adó a boltokban 2016-tól, a baromfihús, tojás és friss tej esetében 2017-ben, a halnál pedig idén január elsején csökkent 5 százalékra. A vendéglátás esetén a helyben fogyasztott élelmiszerek és alkoholmentes italok áfája esett vissza 2016-tól, ma ez után is 5 százalékot kell fizetni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az említett termékek, termékcsoportok fogyasztói ára is ugyanilyen mértékben csökkent volna, inkább azzal magyarázható, hogy időközben nőttek a termelői, átadási árak.

Az első áfacsökkentés idején még látható volt a változás: a sertéshús fogyasztói ára például 2015 decembere és 2016 januárja között 15,3 százalékkal esett vissza (időközben az áfa 27-ről 5 százalékra csökkent). A tojásnál és a halnál azonban már távolról sem nyertek ennyit a fogyasztók: a tojásnál – amely egy év alatt 33 százalékkal drágult az áfacsökkentés ellenére – az ár 2016 végétől 2017 januárjára mindössze 5,6 százalékos volt az áresés, a halnál pedig még ennél is kevesebb. A 2018. január elsejétől 5 százalékkal adózó termékcsoport átlagosan mindössze 5,4 százalékkal lett olcsóbb a KSH adatai szerint.

Akkor sem jobb a helyzet, ha az áfacsökkenés előtti árat hasonlítjuk össze az idén januárival. A Blokkk.com összesítése szerint a sertéshús 2015 decemberéhez képest 3,9 százalékkal olcsóbb, a baromfi pedig (2016 decemberrel összehasonlítva) 11,2 százalékkal. A tojás viszont ugyancsak 2016 végéhez képest 39,7 százalékkal drágult.

A szakblog azért megjegyzi: az áfacsökkentés nélkül valószínűleg még ennél is magasabbak lennének az árak, vagy nagyobb lenne a feketekereskedelem.

(Blokkk.com)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!