szerző:
hvg.hu

A halherpesz az oka mindennek.

Hiába csökkentették január elején a hal áfáját 27-ről 5 százalékra, 17 százalék helyett alig több mint öttel csökkent az ára - számolt be az RTL Klub Híradója a KSH friss adatai alapján.

A csatorna beszámolója szerint bár a termelők azt ígérték január elején, hogy teljesen átengedik az adócsökkentést a fogyasztóknak, már az áfacsökkentés után egy-két héttel emelkedtek az árak.

A termelők szakmai szervezete, a MA-HAL szerint ez azért van így, mert ismét fellángolt a halherpesz. Ez egy olyan betegség, amelynél elhal a kopoltyú egy része, így nem jutnak elég oxigénhez a halak. A betegség az emberre nem veszélyes, de emiatt ötödével kevesebb hal van.

Bár a Nébih közlése szerint a magyar tavakban nincs halherpesz egy mentesítőprogram miatt, máshol igen, és ez kihat a magyar helyzetre is.

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője elmondta, még az is lehet, hogy magasabb ára lesz a halnak az év végén, mint az év elején volt, hiába az áfacsökkentés, ugyanis a környező országokban nagyon rossz a helyzet, ezért sok halat exportra visznek.

A Földművelésügyi Minisztérium azt közölte, mind a piaci, mind a halgazdálkodási körülmények lehetőé teszik, hogy a kereskedők még tovább tudják csökkenteni az árakat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!