szerző:
hvg.hu

Egy bank perelte be a vezetőt.

Éveken keresztül követelt kenőpénzt az egyik lett banktól az ország jegybankjának elnöke, akit a hétvégén vett őrizetbe a balti ország korrupcióellenes hatósága – írja a Bloomberg egy birtokába került kereset alapján. A hatóság hétfőn azt közölte, hogy Ilmars Rimsevics legalább 100 ezer eurót fogadott el.

A vizsgálat előzménye az lehetett, hogy a Norvik Banka JSC egy 39 oldalas dokumentumot nyújtott be decemberben a Világbanknál működő választott bíróság elé. Ebben ugyan nem nevezik meg Rimsevicset, ám a pénzintézetet vezető Oliver Bramwell a hírügynökségnek megerősítette, hogy a vádak őt érintik. A pénzintézet orosz származású, brit állampolgárságú elnöke, Grigorij Guszelnyikov azt állítja, hogy Rimsevics 2005-től követel kenőpénzeket.

A keresetében a Norvik azt is megemlíti, hogy a lett bankfelügyeleti hatóság büntetést helyezett kilátásba a bank ellen, miután az elutasította az elvárt kenőpénz kifizetését.

A lett kormány vezetői az elmúlt napokban többször követelték Ilmar Rimsevics lemondását, a hétfő óta szabadlábon védekező jegybankelnök eddig nem lépett az ügyben. Maris Kucinskis miniszterelnök azonban kedden a Norvikot is megvádolta azzal, hogy aláássa a régió pénzügyi központjaként ismert lett bankrendszert.

Rimsevics 2001 óta áll a nemzeti bank élén, és jegybankelnökként védelem illetheti meg. Hétfőn cáfolta, hogy kenőpénzt kért vagy fogadott volna el, és ő is a Norvikot, illetve az ABLV-t vádolta, hogy összehangolt támadást intéztek ellene.

Az ABLV számlamozgásait hétfőn fagyasztotta be az Európai Központi Bank amiatt, hogy az Egyesült Államok észak-koreai pénz tisztára mosásával vádolta meg a pénzintézetet, emiatt pedig megrendült a piaci bizalom iránta.

(Bloomberg)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!