szerző:
hvg.hu

Évekig törvénysértő határozatokat hozott a Magyar Nemzeti Bank, de a kormánytöbbség most segített.

Megszavazták azt a törvénymódosítást, amelynek célja, hogy a Magyar Nemzeti Banknak lehetősége nyíljon egy 30 napos időtartamban a megtámadott döntéseivel kapcsolatos jogsérelem orvoslására.

A törvénymódosítás előzménye az, hogy a HVG megírta: a bankszektor törvényessége felett őrködő MNB éveken át törvénysértő határozatokat hozott. A Kúrián ugyanis két felülvizsgálati eljárásban is kimondták: jogsértőek és ezért semmisek azok az MNB-határozatok, amelyeket Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke hozott a felszámolás alatt álló Hungária Értékpapír Befektetéskereskedelmi Zrt. ügyében.

A jegybank most lehetőséget kapott arra, hogy a döntései miatt indult, és jogerősen még el nem bírált perekben, a keresetlevélben állított, valamint az MNB által hivatalból észlelt jogsérelem orvoslása érdekében egy újabb eljárást indítson. Vagyis az MNB-nek a bírósági eljárás lezárása előtt lehetősége lesz az önkorrekcióra, ez alól csak a felülvizsgálati eljárások jelentenek kivételt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!