szerző:
hvg.hu

Az NGM nem akarja kiadni az erre vonatkozó anyagokat, de a bíróság első fokon ellenük döntött.

Mivel a kormány állítása szerint csak idén értesültek a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt. viselt ügyeiről, az MSZP-s Szakács László közérdekű adatigénylés keretében próbálta megszerezni azokat az összefoglalókat, amelyeket az OLAF magyarországi koordinációs irodája készített 2007 és 2017 között évről évre – írja a Népszava.

Szakács azt akarta tudni, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium milyen információkkal rendelkezett az ügyről, milyen Magyarországot érintő OLAF-vizsgálatok vannak folyamatban és milyen intézkedéseket tett a kormány az érintett ügyekben, ugyanis ennek a koordinációs irodának a kötelezettsége, hogy az EU pénzügyi érdekeit sértő szabálytalanságokról és az OLAF hazánkat érintő vizsgálatairól tájékoztassa a nemzetgazdasági minisztert.

Az NGM megtagadta az összefoglalók kiadását, mondván döntés-előkészítő adatok szerepelnek benne, de Szakács perre ment, és a bíróság első fokon úgy döntött, ki kell adni a minisztériumnak a kért adatokat. A tárca vélhetően fellebbezni fog.