szerző:
hvg.hu

A Népszava szerint a főváros milliárdokkal többet költ újabb villamosok beszerzésére a CAF-fal kötött korábbi szerződés opciójának lehívásával, mintha most újra megversenyeztetné a gyártókat. Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója szerint a cikkből kimaradt az, kinek a megrendelésére készült.

A Népszava szerint a CAF-fal 2013-ban kötött szerződés szinte automatizálta az új budapesti villamosok vásárlását, amit lényegében egy szándéknyilatkozathoz kötöttek, így most közbeszerzési pályázat nélkül szerezhet be villamosokat a főváros.

A korábbi nyertes CAF 27 milliárd forintért 25 rövidebb és 12 hosszabb szerelvényt szállított Budapestre. A szerződésben emellett szerepelt egy olyan opció, hogy 5 éven belül összesen még 87 villamost hívhat le Budapest, ha akar. Ezzel most élnek is, 2019-ben újabb 26 szerelvény érkezik, körülbelül 17,6 milliárd forintért.

A lap kormányzati forrásai szerint előfordulhat, hogy még az idén újabb kontingenst hívhat le a főváros, hogy beleférjenek az öt évbe.

A Népszava felveti: a CAF-fal kötött szerződés pazarló lehet. A 2013-as pályázaton a CAF annak ellenére lett befutó, hogy az öt pályázó közül a harmadik legmagasabb árat szabta. Amit a CAF körülbelül 90,5 millió euróért vállalt, azt például a Skoda körülbelül 78,3 millió euróért vállalta volna, így a CAF és a Skoda vállalása között mostani áron számolva majdnem 3,8 milliárd forint volt a különbség.

A cikkben emlékeztetnek: a Skoda meg is támadta annak idején az eljárást, és a Közbeszerzési Döntőbizottság új eljárásra kötelezte a pályázatot bonyolító, a szervezet szerint jogsértően viselkedő BKK-t, de a Skoda a második körben is elbukott.

A Népszava úgy számolta, hogy a főváros körülbelül 2,5 milliárd forinttal költ többet a CAF-szerződésben rögzített lehívási jogával, ahhoz képest, ha most tisztességesen megversenyeztetné a szállítókat.

Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója Facebook-oldalán reagált a cikkre. Szerinte a lap valótlanságot írt a közbeszerzésről. A BKK eljárását a Skoda bíróságon is megtámadta, a bíróság pedig jogerősen kimondta: a BKK jogszerűen járt el, amikor kizárta őket – emlékeztetett.

Megjegyezte, hogy egy tenderen nem csak az ár számít, a villamosok beszerzésénél számos más szempont is közrejátszott, mert ilyen szerelvényekkel 30 évre tervez egy város. Nagyon fontos szempont a flotta egységessége is, emiatt írták ki jelentős opciókkal a tendereket, amit a főváros most lehív és kihasznál. Minden beszerzésnél újabb tendereket kiírni és tizenöt darabonként eltérő típust venni igen drága hiba volna, ezt az opciós megoldást alkalmazza épp ezért a legtöbb európai nagyváros is – érvelt.

„Ebből a cikkből csak az maradt le, hogy kinek a megrendelésére készült – bár annyira azért nem nehéz rájönni, de talán legközelebb korrektebb lenne odaírni” – jegyezte meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!