szerző:
Szlavkovits Rita

Miután az állam rátenyerelt a tankönyvpiacra, úgy tűnik, hogy a kiadó tulajdonosa más területen is erőt gyűjt. Tavaly ősszel a Questor felszámolásából vette meg a Régi Hungária patinás épületét, a korábban megvásárolt, de bezárt Hági Éttermet pedig beüzemelik.

Az elmúlt években több neves szegedi ingatlant is megvásárolt a tankönyves cég, így például a korábban a Questor kezén levő Régi Hungáriát is megszerezte. Most arról értesült a szeged.hu, hogy a jóval korábban megvett híres szegedi vendéglő, a Hági, húsz év után ismét vendégeket várhat tavasztól.

A történet előzménye, hogy tavaly nyáron a felszámolás alatt lévő Questor Zrt.-től Török Zoltán megvásárolta az egykori Kass Szálló, más néven Régi Hungária patinás, ám leromlott épületét. Az 1898-ban épült egykori szállóban három éve a szegedi éjszaka egyik legkedveltebb szórakozóhelye, a Hungi Vigadó működik, aminek 2029-ig szól a bérleti szerződése, amit még az előző tulajdonossal kötöttek. Ezt a szerződést nem bontotta fel a Mozaik Kiadó tulajdonosa sem, sőt úgy tűnik, hogy kibővítik az együttműködésüket. A két bérlő júliusban egyezkedni kezdett az új tulajdonossal, és úgy tűnik, mindkét félnek előnyös megállapodás született: nem csak a Régi Hungáriában levő szórakozóhelyet viszik tovább, hanem a 20 évvel ezelőtt bezárt Hági Éttermet is megnyitják.

A Hungi két bérlője nem kívánt nyilatkozni a szegedi hírportálnak, és Török is elég szűkszavúan kommentálta az eseményeket, ám az biztosnak tűnik, hogy a Hági szempontjából is előnyös a felek együttműködése, és az is biztos, hogy vendéglátóhelyként indul újra az élet a Kelemen utcai épületben.

Közben az is kiderült, hogy a Mozaik Kiadót is birtokló Török Zoltán újabb épületet vásárolt meg a belvárosban. Az egykori Lombard-székházra ki is került a cége neve, így egy viszonylag új építésű irodaházzal bővült a portfóliója.

Török egyébként a szegedi Virág Cukrászda feletti lakások egy részét is megvásárolta korábban az EDF Démásztól, ahol cége egy részlege működött. Az üzletember nem csak Szegeden, de a fővárosban is vásárolt ingatlanokat az utóbbi két-három évben, amióta fokozatosan szorulnak ki az állam által kisajátított tankönyvpiacról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!