szerző:
hvg.hu

Berkecz Balázs szerint felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját, ha Garancsi István plakátcége, az ESMA ráfizetéssel adja a plakátokat a választás előtt.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Berkecz Balázs, az Együtt politikusa szerint a Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA Zrt. a választási kampány teljes időtartamára – két hónapra – 220 ezer forint helyett 10 ezer forintos bérleti díjat számol fel az úgynevezett elefántfül plakáthelyekért. A politikus úgy látja, ha ez az ajánlat a cég számára ráfizetéses, akkor felvetődik a tiltott pártfinanszírozás gyanúja, ezért kockázatjelzést tesz az Állami Számvevőszéknél.

Berkecz az után beszélt erről, hogy a 24.hu megírta, az ESMA 10 ezer forintos bérleti díjat számol fel a közvilágítási oszlopokra szerelt lengőkaros reklámtábláiért, ezzel a megdöbbentően alacsony árral gyakorlatilag 95 százalékos engedményhez juttatta azokat a pártokat, amelyeknek sikerült leszerződniük a meglevő reklámhelyekre. A Fidesz és az MSZP is leszerződött, az árat Molnár Gyula MSZP-elnök is elmondta egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

Megnéztük az ESMA árlistáját, eszerint a "lengőkaros kampánytábla szerkezet" 110 ezer forintba kerül, míg a "választási plakáttartó szerkezet" 10 ezer forintba. Kikötik, kampányidőszakra érvényes árból nem lehet kedvezményt adni.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!