szerző:
Lengyel Miklós

Különleges parlamenti vizsgálóbizottság alakult a korrupció kivizsgálására Athénban.

Eurómilliárdokat keresnek a vizsgálóbizottság tagjai az "elmúlt nyolc év " tíz fontos politikusán Görögországban. A legismertebb a nevezetes Novartis-ügy, amelynek kapcsán kilenc otthon politizáló személy mentelmi jogát felfüggesztették. Nem akárkikről van szó: a megelőző korszak egész vezető gárdája célpontja a korrupciós vizsgálatnak. Amely most ugyan csak a svájci Novartis megvesztegetési ügyét vizsgálja, de sor kerülhet az egészségügyi korrupcióra általában, mert Görögországban eurómiliárdokra becsülik azt az összeget, melyet az egészségügyi szektorban elloptak 2000 és 2015 között. Amikor a konzervatívok és a szocialisták felváltva voltak hatalmon- felhalmozva Görögország csillagászati adósságát.

Néhány név a korrupciós listáról: Antonisz Szamarasz, egykori konzervatív kormányfő, Janisz Szturnarasz, a Nemzeti Bank elnöke, Panaiotisz Pikramennon, aki miniszterelnök volt két hónapig Athénben (2012) és Dimitrisz Avramopulosz. Ő jelenleg az Európai Unió biztosa, ő felel a migrációs ügyekért. 2006 és 2009 között ő volt hazája egészségügyi minisztere. Természetesen mindenki tagad és cáfol. Sőt, gazembereknek nevezi a vádak megfogalmazóit! Akik még felelni fognak azért, hogy feljelentették őket – írja a Financial Times.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök viszont a legkeményebb szavakkal ítélte el elődeit a parlamenti vitában.

Senki sem kételkedik abban, hogy a Novartis lefizette a döntéshozókat, legyen hát vizsgálat, a magam részéről mindent meg fogok tenni, hogy kiderüljön az igazság

– hangsúlyozta Ciprasz. Aki elmondta azt is, hogy az ügyben az USA különleges korrupciós ügyészséghez fordult már. New Yorkban ugyanis már elítélték a Novartist hasonló ügyekben éppúgy, mint Kínában vagy Dél-Koreában. A svájci óriás természetesen cáfol, de fizet... A három országban többmillió dolláros kártérítést perkált le. Görögországban sem most kezdődött a vizsgálat: tavaly újév táján a Hilton tetőteraszán egy felhevült úr azzal fenyegetőzött, hogy mindjárt leugrik. Azt hitték, hogy be van lőve, de kiderült, hogy a Novartis egyik görögországi főnöke volt. Akit már faggattak a korrupciót vizsgáló nyomozók. Végül a rendőrök lebeszélték az öngyilkosjelölt menedzsert az ugrásról. Viszont állítólag részletes vallomást tett. Erről semmi biztosat nem lehet tudni, mert a korrupciós ügyészségnek három koronatanúja van, de mind a három nevet titokban tartják – a tanúk életének védelemében.

Görögországban régi hagyomány a korrupció, melyet sokan azzal magyaráznak, hogy a több száz éves török elnyomás idején nemzeti virtus volt az adócsalás és az állam törvényeinek a kijátszása. Csakhogy most a görögök saját államukat fosztogatták. A jobb- és a baloldal meglehetősen egységes volt ebben. Amikor aztán a nagy pénzügyi válság idején kiderült, hogy a hivatalos statisztika számai egyáltalán nem stimmelnek, akkor a hitelt nyújtó államok felbiztattak egy csapatot a statisztikai hivatalban: küldjenek valós számokat. Ők megtették. Meg is kapták a jutalmukat: hazaárulás címén bíróság elé idézték őket Athénben. Az Európai Unió alig tudta megmenteni őket a börtöntől.

Mi lesz most a Novartis ügyben?

A parlamenti bizottságnak egy hónapja van, hogy állást foglaljon a megakorrupció ügyében. Aztán az ügyészségé a szó. Az ellenzék két nagy pártja, amely pénzügyi csődbe vitte Görögországot, miközben a politikai osztály szépen meggazdagodott, boszorkányüldözést emleget. Azt állítja, hogy Alekszisz Ciprasz furcsa koalíciója (szélsőbal és szélsőjobb együtt kormányoz Athénben azon a címen, hogy ők korábban nem járatták le magukat), ezzel a korrupcióellenes kampánnyal akarja nemcsak padlóra küldeni, de meg is semmisíteni az ellenzéket. Ciprasz előre menekül, hiszen nemrég fogadtak el újabb megszorító csomagot: Görögország már kilábalt a nagy pénzügyi válságból, de a görögök még nem. Ők mérhetetlenül frusztráltak, hiszen az életszínvonaluk alacsonyabb, mint tíz évvel ezelőtt. Közben pedig kiderül, hogy az egyik multi, a Novartis gyógyszergyár legkevesebb 3 milliárd euróval dotálta a politikai osztályt, mely kiszolgáltatta a görögöket a nagy pénzügyi válságnak. Bűnbak már van, de azt senki sem meri megígérni a görögöknek, hogy tíz év múlva jobban élnek majd, mint tíz évvel ezelőtt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!