szerző:
hvg.hu

Jelentős tehercsökkentésre vonatkozó elképzelést lengetett be a miniszter.

A kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Időknek adott interjújában.

A miniszter azt mondta, akkor lehet újabb nagy adócsökkentést végrehajtani, ha ahhoz rendelkezésre áll minden fontos feltétel, például az, hogy a gazdaság stabil legyen és növekedjen, miközben a munkaerőpiac javuló viszonyokat mutasson. Konkrétumokról összességében nem nagyon beszél Varga, így például azt sem tudni, időpont tekintetében mikor valósulhatna meg a belengetett tehercsökkentés.

A miniszter szerint a számok megannyi tényezőtől függhetnek és figyelni kell sok más tényező mellett arra is, hogy az ország pénzügyei rendben legyenek, a nehezen megteremtett költségvetési egyensúly ne boruljon fel.

Varga azért utalást tett arra is, hogy az adócsökkentésre vonatkozó tervek egyik alapvető feltétele az újabb Fidesz-győzelem. "Ha áprilisban a választóktól megkapjuk az ehhez szükséges felhatalmazást, akkor a következő négy évben is úgy óvjuk majd a költségvetési egyensúlyt, és olyan szigort alkalmazunk az állam pénzügyeiben, mint tettük ezt a mögöttünk hagyott nyolc esztendőben. Csak ez a hozzáállás adhat megfelelő alapot az újabb nagy adócsökkentésekhez."

"Az ország teherbíró képességét természetesen minden ilyen döntéskor figyelembe kell venni, a szocialista időszakkal szemben ugyanis nincs felelőtlen osztogatás, szavazatszerző pénzszórás" – tette hozzá a miniszter a kormányközeli lapnak adott interjúban.

Utóbbi szófordulatok a Transparency International friss jelentését tekintve igazán pikánsak. Mint ismeretes, a csak nemrég nyilvánosságra hozott korrupcióérzékelési lista szerint Magyarország immár az EU második legkorruptabb országa.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Az e-szja bevezetésével csökkent az adakozók száma

Az adóhatóság által elkészített elektronikus személyi jövedelemadó (szja)-bevallások bevezetésével egy év alatt egymilliárd forinttal csökkent az adófelajánlások összege és félmillióival az adakozók száma - írja pénteki számában a Népszava a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozva.