szerző:
hvg.hu

A magyar nyugdíjasok többségének egyetlen bevételi forrása az állami ellátás.

A nyugdíjasok 53 százaléka egyáltalán nem, vagy csak komoly lemondások árán képes megélni a nyugdíjából – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amely a Vasárnapi Hírek eheti számában jelent meg. Az ellátás összege nem mellékes a számukra, hiszen 87 százalékuknak ez az egyetlen bevételi forrásuk, az átlagosan 124 ezer forint körüli járandóságon kívül nem rendelkeznek más jövedelemmel.

A megkérdezettek 73 százaléka szerint az alacsony nyugdíjakat jobban kellene emelni – ez az arány ennél is magasabb, 77 százalékos azoknál a válaszadóknál, akik nem akarnak kormányváltást. Életkor szerint is változik az ezzel kapcsolatos vélemény: a 18-29 éveseknek még majdnem a fele az egységes emelés híve.

Miközben a kormány azt mondja, az elmúlt években nőtt a nyugdíjak vásárlóereje, a megkérdezettek nem így látják: 58 százalékuk úgy érzi, kevesebbet tud vásárolni a nyugdíjából, mint öt évvel ezelőtt. Itt azonban már igen látványos az eltérés a kormánypártiak és az ellenzékiek között: amíg a kormányváltást akarók 88 százaléka elégedetlen, a Fidesz-KDNP-vezetést a helyén tartani kívánóknak mindössze a 32 százaléka.

A Publicus megkérdezte az embereket a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetéséről is: a nem csak nyugdíjas megkérdezettek 80 százaléka ezt támogatná, 67 százalékuk szerint pedig a költségvetés is elbírná ezt a majdnem 250 milliárd forintos pluszkiadást. Itt éppen a Fidesz-hívők látják a legborúsabban a helyzetet: közülük csupán 62 százalék szerint jönne ki a pénz a büdzséből. Az MSZP-seknek viszont 88 százaléka gondolja így.

További részletek a Vasárnapi Hírek cikkében

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!