szerző:
Lengyel Miklós

Lemondott Görögország gazdasági és fejlesztési minisztere, miután a helyi sajtó megírta: neje, akivel együtt él, havi 1000 eurót (több mint 300 ezer forint) kapott lakbértámogatás címén. Az asszony munkaügyi államtitkár volt, és szintén távozott tisztségéből.

De előbb közölte, visszafizeti azt a 23 ezer eurót, melyet lakbértámogatás címén felvett a görög államtól. Ciprasz miniszterelnök elfogadta a házaspár lemondását, bár hangsúlyozta, semmilyen törvénytelenséget nem követtek el. Görögországban annak a miniszternek jár lakbértámogatás, akinek nincs lakása Athénben. Dimitri Papadimitriou sokáig Amerikában élt és dolgozott. Ott van a bejelentett lakásuk. Közös vagyonukat az amerikai adóhatóság két évvel ezelőtt több mint hárommillió dollárra becsülte. Ciprasz miniszterelnök közölte, megszüntetik a miniszterek lakbértámogatását – írja a Deutsche Welle.

Görögországban a lakosság többségének életszínvonala nem éri el a pénzügyi válság előtti nívót. A görög állam már kikecmergett a gödörből – számtalan megszorító csomag eredményeképp – de a görögök többsége még nem. Ezért is indított nagy korrupciós eljárást azok ellen a görög vezetők ellen a parlament, akik felelősek voltak Görögország nagy válságáért miközben ők maguk szépen gyarapodtak – különböző korrupciós pénzekből.

Ebben a légkörben a sajtó leleplezései a dúsgazdag házaspár havi 1000 eurós lakbér támogatásáról politikailag igen kínosan érintették Ciprasz kormányát. Azért is szüntetik meg a lakbértámogatást a minisztereknek, hogy bizonyítsák: elődeiktől eltérően ők nem meggazdagodni akarnak az államból, hanem annak problémáit próbálják megoldani. Közben pedig nem kérnek és kapnak extra juttatásokat attól az államtól, mely az egyszerű polgároktól a nadrágszíj összehúzását várja továbbra is Görögországban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!