Németh András
Németh András

Nagy ugrásra készül Pavel Grugyinyin szovhozelnök, bár gyanús, hogy minden Putyinék engedélyével történik.

„Szocialista oázis a Moszkva környéki vadkapitalista dzsungelben” – így szokták jellemezni az orosz fővárostól délre lévő területeken, zártkörű rt-ként működő, Lenin Szovhoz nevű termelőszövetkezetet. „Elutasítjuk az országunkban az utóbbi 25 évben végrehajtott liberális reformokat, s megpróbáltuk megőrizni a szocialista vívmányokat. A környező települések iskoláiban a gyerekek ingyen ebédelhetnek, nem kerülnek pénzbe az orvosi rendelők és a gyógyszerek. Mindezt a szövetkezet fizeti, és igyekszünk tartani magunkat a mindenkinek a munkája szerint szocialista elvhez” – büszkélkedik az oázis működtetője, az 57 éves Pavel Grugyinyin.

A mezőgazdasági gépészmérnöki végzettségű szovhozelnök most nagy ugrásra készül: a tavaszi államfőválasztáson az orosz kommunisták jelöltjeként indul, s azt ígéri, ha győz, megszünteti a Vlagyimir Putyin nevével fémjelzett rendszer igazságtalanságait.

A Lenin Szovhoz dolgozói jól keresnek, a bérük havi negyedmillió forintnak megfelelő összeg. Grugyinyin pedig talán még a magát Mark Zuckerbergnél okosabbnak tartó Mészáros Lőrincnél is eszesebb. A szocialista elvek alapján ugyanis a munkája aranyat ér, mert évente több millió dollárral lesz gazdagabb, s lassan az ő és családtagjai, barátai kezébe kerül a cég teljes tulajdona.

A pénz két forrásból dől. A Lenin Szovhoz több ezer hektáron termel epret, de ennél is fontosabb, hogy a szövetkezet földjei Moszkva határában találhatók, így hatalmas összegeket fizetnek a bérelt, illetve megvásárolt telkekre áruházakat és bevásárlóközpontokat építő hazai és külföldi beruházók. Mint például a svéd IKEA, amely 2016-ban 3-4 milliárd forintnak megfelelő rubelért vett meg egy 23 hektáros, közvetlenül Moszkva mellett fekvő földterületet. Az eladó pedig itt már nem is a szövetkezet volt, hanem Grugyinyin és fia, Anton közös cége.

A gyümölcsökkel egyébként valószínűleg nincs minden rendben: mert a szovhozból akkor is érkezik áru, amikor a moszkvai időjárási viszonyok közepette nem nő nagy szemű és élénkpiros eper. Nem kevés ellenfele szerint Grugyinyin nagy tételben árul török epret moszkvaiként, s bár ő tagadja a vádakat, több élelmiszerlánc már nem vásárol tőle gyümölcsöt.

©

A Moszkvában született milliárdos kommunista nem sokkal az egyetem elvégzése után került a Lenin Szovhozhoz, s öt év után, 1995-ben meg is szerezte az elnöki posztot. Ellenfelei azzal vádolják, hogy zsarolással és a helyi maffia segítségével, Grugyinyin szerint azonban a rátermettségével győzte meg a tagságot.

Bár Grugyinyin valódi ellenjelöltként igyekszik beállítani magát, moszkvai források szerint az indulását a Kreml is jóváhagyta, ezért komoly Putyin-ellenes kampány aligha várható tőle. Már csak azért sem, mert a most a kommunistákat képviselő üzletember korábban Putyin pártjában, az Egységes Oroszországban (JeR) politizált, s a 2011-es elnökválasztási kampányban lelkes aktivista volt.

Állítólag azért különbözött össze a JeR vezetőivel, mert nem őt jelölték a Moszkva megyei vezetőségbe. Ebben az is közrejátszott, hogy egy lapnyilatkozatában igencsak rasszista kijelentéseket tett. Azt mondta, hogy meg kellene fékezni a nem szlávok Moszkvába áramlását, s még akkor is „profilozást” kellene bevezetni a fővárosi ingatlanok eladásakor, ha a Közép-Ázsiából vagy a Kaukázusból származó vevőjelöltek elutasítása anyagi veszteséget okozna az ingatlanfejlesztők számára. „Ha a sötét bőrűekből csak néhány van, az nem nagy baj, ha viszont sok, akkor az már veszélyes” – idézte Grugyinyint a Russzkij Reporter című lap.

Bár a milliárdos azt állította, hogy kiforgatták a szavait, s megnyerte az ügyben indított sajtópert is, ismerősei szerint az idézett mondatok nem állnak messze a gondolataitól.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!