szerző:
hvg.hu

Csak vesztesei lennének – mondják a németek.

Mindenki veszítene, ha az Egyesült Államok büntetővámmal sújtaná az európai autókat – reagáltak a német autógyártók Donald Trump minapi bejelentett tervére.

Trump a hétvégén beszélt arról, hogy az európai kocsik szabadon özönlenek Amerikába, ami rontja a kereskedelmi egyensúlyt. Ennek megoldására vezetne be különadót.

Ugyanakkor egyre több német gyár készítteti Amerikában a kocsikat, így a Mercedes és a Porsche is sok autót az Egyesült Államokból visz "haza" a német vásárlóknak. Az amerikai gyárakban tavaly 804 ezer "német" autó készült, ebből 430 ezret adtak el külföldön. Németországi vagy más gyárakból 494 ezer autót importáltak Amerikába – teszi hozzá a Bloomberg.

Bernhard Mattes, a VDA német autóipari egyesület elnöke azt mondta, hogy az ilyen kereskedelmi háborúnak nem lennének nyertesei. A németek aggodalommal figyelik a fejleményeket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!