szerző:
Lengyel Miklós

Rekordköltségvetés a hadseregnek, reformcsapatok a gazdaság frontján és néhány személycsere – ülésezik a parlament Pekingben.

Több mint 1100 milliárd jüan lesz Kína új katonai költségvetése, amely ezúttal is megdönti a korábbi rekordot. Ráadásul a katonai kiadások több mint 8%-kal nőnek, miközben a GDP csak 6,5%-kal. Szakértők gyanítják, hogy a valós összeg ennél is nagyobb, mert Kína nem híres arról, hogy túlságosan őszinte lenne ezen a téren. Persze a kínaiak katonai költségvetése (175 milliárd dollár) még messze elmarad az amerikaitól, amely szintén növekszik. A Kínával szomszédos államok mégis félnek: a pekingi parlamenti ülésszakkal egy időben egy amerikai repülőgéphordozó érkezett Vietnamba. 1975 óta, vagyis a vietnami háború vége óta nem volt ilyen demonstratív amerikai katonai jelenlét abban az országban, mely annak idején a kínaiak és az oroszok támogatásával harcolt Amerika ellen.

Az új költségvetést szokás szerint a miniszterelnök ismertette, de a South China Morning Post szerint új szereposztás lesz Pekingben. Két új reformcsapat alakul, mely közvetlenül az első embernek, Hszi Csin-ping elnöknek jelent és nem a kormányfőnek. A jól értesült hongkongi lap szerint nemcsak Hszi Csin-ping élvezi annak az előnyét, hogy eltörlik az időkorlátot a személyes karrierekben. Az egyik reformcsapat vezetője ugyanis az a 69 éves Wang Qishan (Vang Csi-sen lesz, aki az államfő legfőbb szövetségese. Ő irányította a korrupció elleni harcot az elmúlt öt évben. A kínai kommunista párt legfelső vezetéséből ugyan nyugdíjba vonult, de a South China Morning Post értesülései szerint továbbra is részt vesz az üléseken. Csak a szavazati jogát veszítette el. Megkapja viszont az alelnöki tisztet. Ebben a minőségben ő irányíthatja a kínai külpolitikát. Nem újdonság ez a számára, hiszen korábban ő volt felelős a kínai-amerikai gazdasági kapcsolatok alakításáért.

A mostani felelős, a 66 éves Liu He előrelép. Most jött vissza az Egyesült Államokból, ahol Trump gazdasági főtanácsadójával és a pénzügyminiszterrel tárgyalt. Azt nem sikerült megakadályoznia, hogy Trump büntetővámokkal sújtsa a kínaiak acél- és alumíniumexportját, de enyhítette a tervezett intézkedéseket, és fenntartotta a jó viszonyt a washingtoni döntéshozókkal. Ez nem esett túlságosan nehezére, hiszen tanulmányait jelentős részben az Egyesült Államokban végezte. A Harvard egyetemen a Kennedy iskolában szerzett doktorátust. Liu He ősszel bekerült a Politikai Bizottságba. Most pedig – a South China Morning Post értesülései szerint – miniszterelnök-helyettesi rangban ő irányítja majd a gazdasági reformbizottságot. Davosban ő képviselte Kínát, és azt ígérte, „olyan reformokat hajtunk majd végre, amelyekre senki sem számít külföldön”.

Tennivaló akad bőven: elsősorban az adósságválságot kell kezelni. Rinocérosznak nevezik Kínában azokat a megaadósságokat, melyeket a cégek felhalmoztak, és amelyeknek óriási a pénzügyi kockázatuk. Ezért is említette első helyen a kormányzat tennivalói között a pénzügyi stabilitást a miniszterelnök. A második helyen a környezetvédelem szerepel. Ez főként arra irányul, hogy Kína nagyvárosaiban végre lehessen levegőt venni. Pekingben már megkezdődött a program: tömegesen állították át a hagyományos szénfűtést földgázra. A hatalom váratlan gyorsasággal lépett: a lakosság Peking környékén egyáltalán nem volt erre felkészülve. Viszont a levegő tisztább lett a kínai fővárosban. A harmadik prioritás a társadalmi különbségek csökkentése, a szegénység felszámolása.

A kommunista Kína több mint száz dollármilliárdost számlál (és ebben még nincs benne a politikai elit, melynek vagyonáról csak találgatások vannak), de közben több százmillió ember még mindig hihetetlen szegénységben vegetál vidéken. A negyedik prioritás a fegyveres erők. Kőkemény hadsereg kell – hangsúlyozta a kormányfő. Hszi Csin-ping elnök, aki a hadsereg főparancsnoka is, viszont a párt vezető szerepét hangsúlyozza mind a hadsereg felett, mind pedig a gazdaságban. A gazdasági reformbizottságoknak tehát úgy kell sikeres reformokat végrehajtaniuk, hogy közben a hatalom kontrollja ne csökkenjen, hanem épp ellenkezőleg, növekedjen. Sikerül-e a kör négyszögesítése? A kínaiak a negyven éve tartó reformfolyamatban a gyakorlatban igazolták: lehet sikeres piacgazdaságot működtetni a kommunista párt kontrollja alatt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!