szerző:
hvg.hu

Zugló vasútállomás és környéke tipikusan egy olyan pont a XIV. kerületben, ahol sok mindent terveztek már, de sosem lett belőle semmi, így pusztul az egész, úgy, ahogy van. Ha egyszer lenne rá tényleges szándék és forrás, modern közlekedési csomóponttá lehetne átépíteni a Thököly út-Hungária körút kereszteződést illetve annak környékét a vasúttal együtt.

2013-ban már az is nagy újdonságnak számított, hogy felújították a Thököly út Hungária körút és Mexikói út közötti szakaszát, amelyen akkor már szinte alig lehetett már haladni a sok kátyú miatt. Tovább javult a helyzet, amikor átépítették az 1-es villamos pályáját, akkor is felszámoltak jó néhány úthibát.

Egyébként minden maradt a régiben: a csomópontot kifejezetten elcsúfítja az ott lévő lepukkant bírósági épület, Zugló vasútállomás állapota pedig kritikán alul. Kifejezetten koszos, lerobbant, nem akadálymentesített és külön figyelmet érdemel a peronhoz vezető lépcsők felé tákolt „védőtető”.

Amíg napirendben volt a 4-es metró Keleti pályaudvar és Bosnyák tér közötti szakaszának építése, Zugló vasútállomásnál intermodális csomópont kialakítását tervezték. Ebből végül semmi sem lett. Aztán felmerült, hogy feltámasztják a Thököly úti villamost és tovább építik a pályát Rákospalotáig, de ez is dugába dőlt aztán.

Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója, a Közlekedési Múzeum főigazgatója szerdán Facebook-oldalán tette közzé a Várostervezési Napok 2018 győztes pályaművét Zugló vasútállomás újragondolásáról. Vitézy Dávid zsűritag volt a versenyen. A győztes pályamunka animációja szerint lebontanák a lerobbant bírósági épületet, eltüntetnék a vasúti hídnál lévő középperonos buszmegállót, üvegborításos, több vágányos vasúti megállót alakítanának ki, ami közvetlen kapcsolatot kapna a felszín alatt futó metróvonalhoz.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!