szerző:
Lengyel Miklós

Elegünk van abból, hogy folyton visszafogjuk magunkat- hangsúlyozta a 24 órás spanyol munkabeszüntetést szervező mozgalom szóvivője. Közben a három francia női miniszter, akik közül az egyik ma is aktív, szép sikert aratott a rendhagyó előadással. Az eszköz más, a cél közös.

Eva Belmonte, a spanyol akció egyik szervezője elmondta, hogy a nők bére átlagosan még mindig 15%-kal elmarad a férfiak fizetésétől. A konzervatív kormányzat azzal vág vissza, hogy jelentős mértékben csökkent a különbség. Hosszabb a szülési szabadság is, a korábbi 13 nap helyett immár négy hét. A spanyol lakosság 82%-a támogatja a nők sztrájkját, mert úgy érzik, hogy igazuk van. – írja a párizsi Le Monde. A sajtó is mellettük áll: sorolja az európai példákat, ahol jobb a helyzet az egyenjogúság tekintetében, például Skandináviában vagy Franciaországban. Macron elnök kormányában a férfiak és a nők azonos arányban kaptak pozíciót. Ez Franciaországban újdonságnak számít, hiszen a szebbik nem csak 1944-ben kapott választójogot. Spanyolországban vagy éppen Magyarországon ez egyelőre elképzelhetetlen. Közben Párizsban három miniszterasszony a tiltakozás művészi formáját választotta.

Színpadon adták  elő a Vagina-monológokat a Bobino színházban

A híres feminista darabot, melyet először New York-ban mutattak be 1996-ban, 2000 óta játsszák a francia fővárosban. A nemzetközi nőnap előestéjén három miniszterasszony vállalkozott a rendhagyó fellépésre. Egy közülük ma is aktív, a két másik már kiszállt a politikai életből. Különösen érdekes ez Roselyne Bachelot asszony esetében, aki jobboldali és gyakorló katolikus - írja a spanyol El Pais. Ő is megállta a helyét a színpadon épp úgy, mint két másik kolléganője, a baloldali Myriam el Khomri és Marlène Schiappa. Hármuk közül a legutóbbi aktív, ő felel a kormányban a nők jogainak érvényesüléséért. A Vagina monológok előadása szép sikerrel zárult a Bobino színházban, Párizsban. Sok mai és egykori politikus asszony is megnézte az előadást, úgyhogy lehet: a három miniszterasszony divatot teremtett. A jövőben esetleg más miniszterasszonyok is kedvet kapnak ahhoz, hogy színpadon adják elő a Vagina-monológokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!