szerző:
hvg.hu

Három, a Vatikán alkalmazásában álló apáca álnéven nyilatkozott a „Femmes Eglise Monde” című lapnak, amelyet a szentszék leghivatalosabb sajtószerve, a „L’Osservatore Romano” ad ki.

Paula nővér – tehát ez álnév – például elmondta: a főpapok kényelmét megteremtő apácák hajnalban, kelnek, reggelit készítenek, ebédet majd vacsorát főznek és csak késő éjjel térhetnek nyugovóra, miután a papok ruházatát is kimosták és kivasalták.  Ezért a kemény munkáért még a szerénynél is szerényebb bért kapnak (ezekről a panaszokról korábban a hvg.hu is beszámolt). A Vatikánban dolgozó apácák jogi státuszát semmilyen törvény nem szabályozza, a fizetésüket sem, ami többnyire megalázóan alacsony. Van a vatikáni háztartási alkalmazottak között olyan apáca, aki teológiai doktori címmel rendelkezik, mégis analfabéta rabszolgaként kezelik - mondja Cecília, az ugyancsak álnéven nyilatkozó apáca. A lázadó nővérek szerint a katolikus egyházon belül is férfiuralom van. Aki felszentelt pap, az szinte félisten, miközben egy apáca csak háztartási alkalmazott – mondják a lázadó nővérek. 

A dolog hátteréhez hozzátartozik, hagy a Vatikánban a háztartási munkát végző apácákat többnyire Afrikából, Dél-Amerikából vagy Ázsiából küldik Európába- emlékeztet a francia Les Echos. Ebben a munkaerőbizniszben az Európától nagy távolságra lévő helyi rendfőnök asszonyok is szerepet játszanak, sőt érdekeltek is - ez egy másik, bár nem kevésbé érdekes történet. De vissza a Vatikánhoz.

Meghallja-e a lázadó apácák kiáltását Ferenc pápa?

Még 2016-ban az egyházfő tett egy érdekes megjegyzést. „Ha választani kell a szolgálat és a szolgaság között, mindig az előbbit válasszátok” – mondta egy fontos egyházi konferencián. De ugyanitt arra is tett egy célzást, hogy…” ne essen az egyház a feminizmus csapdájába”. Ferenc bírálói szerint a pápa kétértelmű az apácák és általában a nők státuszát illetően. Ugyanakkor a pápa 2016-ban létrehozott egy csoportot, amely a nők katolikus egyházon belüli szerepét vizsgálja. Egyelőre fel sem merülhet nők pappá szentelése, de azért a gondolkodás már elkezdődött a katolikus egyházon belül is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!