szerző:
hvg.hu

A szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak legjobban az év elején, de így is az elmúlt 14 hónap legalacsonyabb inflációját mérték.

Februárban 1,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt.

Ennél alacsonyabb inflációt utoljára 2016 decemberében mértek. Tavaly egy alkalommal, júniusban volt a mostanival megegyező, 1,9 százalékos infláció, ez volt 2017-ben az egyetlen hónap, amikor 2 százalék alatt maradt a drágulás.

Az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 37,1, a vaj, vajkrém 13,5, a száraztészta 9,9, a tejtermékek 7,4, a tej 6,2, a kenyér 6,0 százalékkal drágult. A cukor 14,2 százalékkal olcsóbb lett.

A szeszes italokat és a dohányárukat a KSH egyben számolja, a legnagyobb mértékben, átlagosan 6,4 százalékkal ez a csoport drágult.

A háztartási energia 1,6%-kal drágult, de ez a szám önmagában sokat nem mond: a tűzifa 14,4, a palackos gáz 7,9 százalékkal lett drágább, miközben az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A szolgáltatások ára átlagosan 1,0 százalékkal emelkedett. A ruházkodási cikkekért 0,3, az egyéb cikkekért (ebbe a kategóriába tartoznak a gyógyszerek, a járműüzemanyagok, illetve a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint a kulturális cikkek) 0,5, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,0, a tartós fogyasztási cikkekért 1,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Korábban már írtunk arról, mi lehet az oka annak, hogy sokan nagyobbnak érzik a drágulást, mint amilyen a hivatalos inflációs adat. A lakásárak például száguldanak, ami jelentősen drágítja sokak életét, de a tömegcikkek dömpingjével, a túlárazott újdonságokkal és azzal is érdemes számolni, hogy sok szolgáltatásnál az alapár felett más költségeket is ki kell fizetni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!