szerző:
MTI

Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozás ellentétes az uniós joggal az Európai Bizottság szerint.

Felszólította az Európai Bizottság Magyarországot, hogy szüntesse meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelemi árrésének korlátozását. A bizottság bejelentette: második szakaszába lépteti az ezzel kapcsolatban tavaly februárban indított kötelezettségszegési eljárását.

A magyar jog szerint a kiskereskedők kötelesek azonos árrést alkalmazni a hazai és az importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre. A bizottság véleménye szerint ez visszafoghatja az importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értékesítését a hazai termékekhez képest, mivel megnehezítheti az importőrök és kiskereskedők számára, hogy vonzóbb árakon kínálják az importált termékeket, amelyeket általában a hazai fogyasztók kevésbé ismernek. A kormány magyar termelőket védeni szándékozó intézkedése tehát az uniós logika szerint hátrányosan különbözteti meg a többi tagországban működő termelőket.

Ha Magyarország két hónapon belül nem teszi meg a bizottság által elvárt lépéseket – vagyis nem módosítja az ezzel kapcsolatos szabályozást, a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.