szerző:
hvg.hu

A Brexit utáni kapcsolatok építésével bajlódó brit kormány Magyarországhoz is bekopogtatott. Orbán Viktor kormánya szívesen pózol, de valójában csak a saját érdekeit nézi a Financial Times szerzője szerint.

Theresa May kormánya azon ügyködik most, hogy valamiféle, Brexit utáni kapcsolatokat alakítson egyenként európai országokkal. Legyenek bármilyenek is, nincs olyan állam, ami megúszná a britek közeledését. Magyarország sem fogja, amely megkapja a magáét a nyugat-európai tagállamoktól bizonyos szabályok felrúgása és a kormányzati haveroknak juttatott szívességek miatt. És amelynek miniszterelnöke az általa kitalált illiberális demokrácia nevű rendszer bajnoka – vázolja fel a Financial Times szerzője a két érintett ország jelenlegi helyzetét.

Tony Barber megemlíti, hogy Greg Hands, a brit Nemzetközi Kereskedelmi minisztérium kereskedelempolitikáért felelős államtitkára februárban Budapestre látogatott. Megnézte a brit nagykövetség új épületét, amelybe a személyzet létszámának növekedése miatt költöztek, és nem mellesleg az Egyesült Királyság közeli barátjának nevezte Magyarországot.

A látogatók sorában Boris Johnson külügyminiszter következett múlt héten, aki együtt futkározott a hóban Szijjártó Péter magyar tárcavezetővel. Majd azt tweetelte, hogy milyen hálás neki a meleg fogadtatásért és a külügyükben folytatott pozitív vitáért.

Eközben Peter Millar brit író és újságíró Johnsonnak megjegyezte: nem lepte meg, hogy egy húronm pendült azzal a kormánnyal, ami Európában a legnagyobb veszélyt jelenti a szabadságra és a szabad beszédre. Bár lassan a brit kormány is kezd felzárkózni mögé – szúrta oda.

Magyarország és Nagy-Britannia közös vonása, hogy NATO-tagok, aggódnak a szabályozatlan bevándorlás és a terrorizmus miatt. És nem mellesleg nagyjából százezer magyar él az Egyesült Királyságban.

A Közép-Kelet-Európában tapasztalható bevándorlás hatással volt a 2016-os Brexit-népszavazásra. Orbán Viktor azt kommunikálja, hogy a Brexit után meg kell védeni a kint élő magyarok jogait, amit egyébként Boris Johnson is megígért budapesti vendéglátóinak. A magyar kormányt egyébként a szerző szerint kellemetlen sokként érte a Brexit-népszavazás eredménye, mivel Orbánék számítanak a brit támogatására az unióval folytatott vitákban.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a héten Londonban azt nyilatkozta: egyelőre túl korai Budapest és London saját együttműködéséről beszélni, elsőként uniós szinten kell dönteni ugyanis az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolatának alapjairól.

Mindez a Financial Times szerzője szerint azt jelenti, hogy Theresa May magyar barátai szívesen bájolognak ugyan a brit miniszterekkel, de valójában a saját érdekeiket nézik kőkeményen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!