szerző:
hvg.hu

Újabb munkaszüneti nap közeledik, ekkor pedig sok vállalkozásnál kell figyelni néhány ilyenkor alkalmazandó szabályra.

Fontos előre tisztázni, hogy kik végezhetnek munkát március 15-én. Azt sem árt tudni, hogy munkavégzés esetén milyen bért, illetve bérpótlékokat kell fizetni, ráadásul bizonyos esetekben munkavégzés hiányában is fennáll bérfizetési kötelezettség. Ezt mutatta be részletesen az Adózóna.

Munkaszüneti napon például kivételesen lehet csak rendes munkaidőben munkát végezni. Ezeken a napokon rendes munkaidőre az a cég hívhatja be a dolgozóit, amely rendeltetése folytán e napon is működne, vagy idényjellegű tevékenység keretében, esetleg megszakítás nélküli tevékenység keretében foglalkoztatja a dolgozóit.

A munkavállalót a munkaszüneti napon történő munkavégzésért 100 százalékos mértékű bérpótlék illeti meg. Ez az alap bérpótlék, amely minden esetben fizetendő munkavégzés esetén. 

Munkaszüneti napra elrendelt rendkívüli munkavégzés esetén azonban a munkáltatónak további 100 százalékos mértékű bérpótlékfizetési kötelezettsége is van, ezt szabadidővel részben sem lehet kompenzálni.  Amennyiben pedig a munkavállalót óra- vagy teljesítménybérben foglalkoztatják, számára távolléti díjat is kell fizetni.

További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!