szerző:
hvg.hu

Pártprogramok persze vannak, legalábbis az ellenzéki térfélen, és ezekből az is kiderül, mi az oka, hogy a Fidesz hatalmát megdönteni óhajtó pártok között akadozik az együttműködés.

Az orbáni illiberális rendszer megváltoztatásában, a demokrácia alapintézményeinek rekonstruálásában egyetértenek ugyan a mérhető támogatottságú ellenzéki pártok, és az oligarchák uralmának megtörésében is közel azonos nézeteket vallanak, de az ajánlott módszerek sok szempontból különböznek, igazán sokszínűek. Például, jogállami eszközökkel, vagy azokon is túllépve akarják „a tisztességtelenül szerzett vagyont” visszaszerezni – államosítással, visszaperléssel, oligarchaadóval.

A gazdaság- és szociálpolitikai elképzelésekben is vannak közös elemek, ilyen az egészségügyből, oktatásból kivont költségvetési pénzek visszapótlása, a jövedelmek igazságosabb elosztása, a nyugdíjasok körében szélesre nyílt olló zárása. A javasolt megoldások skálája még szélesebb, mint a közjogi programokban, a feltétel nélkül járó alapjövedelemtől a bérunióig terjed. Markáns különbség mutatkozik abban a tekintetben, milyennek képzelik az Európai Unió jövőjét. A Demokratikus Koalíció például elkötelezett híve az Európai Egyesült Államoknak, a Jobbik viszont még az uniós csatlakozási szerződést is újratárgyalná, hogy egyes jogköröket visszavegyen.

További részletek a héten megjelent HVG-ben. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!