szerző:
hvg.hu

Több százmillió forint EU-támogatást vett fel olyan cég, amelynek az alapítói Rogán Antal feltalálótársai voltak. Az OLAF ennek a vállalatnak a támogatásait is vizsgálta.

Rogán Antal feltalálótársainak cége után nyomoz az OLAF a NAV – írta meg a 24.hu. A miniszter üzleti partnerei a Profitrade Kft.-n keresztül komoly uniós támogatást vettek fel egy  aláírás-hitelesítő rendszer kifejlesztésére. Az OLAF ezt a 256,8 milliós megállapodást és a cég három másik szerződését kezdte vizsgálni, de azóta különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával a NAV-nál is elindult a nyomozás – tudta meg a portál.

A NAV 2017-ben indított egy eljárást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával az OLAF indítványa alapján egy 9,77 milliárd forintos támogatási ügyben. A hatalmas tétel összesen 30 kutatás-fejlesztési pályázatból áll össze. A 24.hu úgy értesült: ennek a vizsgálatnak a látókörébe került a Profitrade 90 Kft. négy projektje is, amelyekhez a cég 2012 és 2015 között összesen 965,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A vizsgálat Rogán Antal több üzlettársának cégét is érinti. A 444.hu ezt így vezette le:

  • 2016-ban derült ki, hogy Rogán Antal, amikor még csak a Fidesz frakcióvezetője volt, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával közösen szabadalmaztatott egy mobilfizetéshez használható elektronikus aláírási eljárást, MobilSign néven.
  • Csík és Lengyel megalapította a MobilSign Kft. nevű céget is, majd a vállalatot eladták Pozsgai Petrának, aki korábban a Profitrade 90-ben hat évig Csík üzlettársa volt. A Profitrade még korábban 256,8 millió forint EU-támogatást kapott, hogy egy ilyen találmányt kifejlesszen. A pályázatában a MobilSignra hasonlító, MobileSign néven szerepelt a rendszer.
  • Amikor a Mobilsign Kft. már Pozsgai tulajdonában állt, megvásárolta a vele azonos nevű találmány hasznosítási jogát, a Profitrade közreműkövésével pedig eladta a találmányt többek között a Magyar Telekomnak.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda korábban a hvg.hu kérdésére azt válaszolta: Rogán Antal a szabadalmában leírt eljárás kifejlesztésére soha nem igényelt és nem is kapott EU-támogatást. Azt azonban már nem tette hozzá, hogy feltalálótársai kértek és kaptak is uniós pénzt.

Csík Balázs így reagált a hírre: "A ProfiTrade 90 Kft. 2012 és 2014 között konzorciumvezetői minőségben vett részt kutatásfejlesztési tevékenységet végző konzorciumokban. A ProfiTrade 90 Kft. tevékenysége, beleértve a 2012 és 2014 közötti kutatásfejlesztési pályázatokat, nem függött és nem függ össze a MobilSign Kft. tevékenységével, illetve a MobilSign által kezelt szabadalmakkal. Rogán Antal miniszter úrral közösen jegyzett szabadalmunkra soha nem kértünk és nem is kaptunk uniós vagy állami támogatást. A ProfiTrade 90 Kft.-nél az OLAF vizsgálatot nem folytatott, a cégnek kérdést nem tett fel és adatot sem kért be."

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!