szerző:
hvg.hu

Itt fenyegeti a legkevésbé a szegénység azokat, akiknek legalább az egyik szülője külföldi állampolgár.

Kétszer akkora eséllyel lesz egy gyerek szegény, ha legalább az egyik szülője külföldi állampolgár – erre jutott az Eurostat felmérése. Az EU statisztikai hivatala 26 tagállam adatait gyűjtötte össze (Romániából és Szlovákiából nem állt rendelkezésre adat), ezek alapján úgy számol: azoknak a 18 éven alattiaknak, akiknek a szülei azoknak az országnak az állampolgárai, ahol élnek, 18,8 százalékát fenyegeti a szegénység. Azoknál viszont, akiknek legalább az egyik szülője külföldi, 35,8 százalékos a szegénységi kockázat.

A 26 megvizsgált állam közül Magyarországon a legjobb a helyzet, nálunk a bevándorlók gyerekei közül csupán 9,6 százalékot fenyeget a szegénység, míg azoknál, akiknek mindkét szülője magyar állampolgár, közel 20 százalékos a szegénységi kockázat. Igaz, azt az Eurostat is hozzáteszi: viszonylag kevés bevándorló él itt, ezért nem annyira megbízható a magyar adat, mint a legtöbb más országé. Az eredményt az is magyarázhatja, hogy nem csak az EU-n kívülről érkezetteket számolták ide, tehát a határon túlról áttelepült magyarok gyerekeit is beszámították.

Magyarország után Bulgária és Lengyelország következik a listán, de mindhárom ország adatához hozzáfűzték: nagyon kevesen vannak, akik azt választották, hogy ezekbe az országokba költözzenek külföldről. Azok közül, ahol sok külföldi állampolgár gyerekeit vizsgálhatták, a legjobban Lettországban (ahol a lakosság negyede orosz), Németországban, valamint Nagy-Britanniában élnek a külföldiek gyerekei.

A nagy befogadó államok között érdekes kettősséget láthatunk. Svédországban mérték az EU legrosszabb helyzetét, ott a bevándorlók gyerekeinek közel 60 százalékát fenyegeti a szegénység. Franciaországban csak egy kicsit jobb ennél az arány, Nagy-Britanniában és Németországban viszont sok jóra számíthatnak a külföldiek gyerekei, az ő szegénységi kockázatuk alig mérhetően magasabb, mint azoké, akiknek mindkét szülőjük brit vagy német.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!