szerző:
hvg.hu

A Balaton megtelt, a siófoki zsilip gőzerővel működik, de még nem tudták a megfelelő szintre apasztani a vizet.

Három nappal a vihar után még mindig vízben áll több ház Balatonmáriafürdőn, az egyik legalacsonyabban fekvő tóparti településen. Csordultig tele a Balaton, és hiába működik napok óta teljes kapacitással a siófoki zsilip, a vízszint még mindig jóval az úgynevezett szabályozási maximum felett van – számolt be kedd este az RTL Híradó.

A tudósításban megmutatták az egyik ház hátsó udvarát, ahol a tulajdonos szerint nagyjából 15 centis víz áll még mindig, de szombaton 20-22 centiméter volt a vihar után.

A Balaton déli partján több helyen harmadfokú vízkárelhárítási készültség van. Mivel a tó megtelt, elég, hogy feltámadjon a szél, és a víz ismét elöntheti a partmenti részeket. Emiatt magas a talajvíz szintje és részben emiatt nem tud elszivárogni sem a víz nagy része a telkekről. Az utcai árkok is megteltek.

Van, ahol annyi víz összegyűlt, hogy csak szivattyúval tudták a vizet a telekről a csatornába átemelni.

Galácz György, Balatonmáriafürdő független polgármestere szerint mindent megtettek a víztelenítésért, de vannak olyan pontjai a községnek, ahonnan nincs hova vezetni a vizet, nincs elvezető rendszer.

Siófoknál teljes kapacitással eresztik le a Balaton vizét a zsilipnél már napok óta. A szabályozási maximum 115 centiméter, de a vízügyi igazgatóság szerint hétvégén 153 centis értéket is mértek Balatonmáriafürdőnél. A vízszint azóta apadt, de ott ma is 136 centit mutatott még a mérce.

Az abszolút rekord vízállást, 155 centimétert 1947-ben jegyezték fel a Balatonnál.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!