szerző:
hvg.hu

Egy a Brexit sok rejtett csapdája közül.

Súlyos problémákkal szembesülhetnek a Brexit után azok az európai családok, amelyeknek gyermeke született Nagy-Britanniában – írja a Birminghami Egyetem jogászainak elemzése alapján a Guardian. A kutatók arra figyelmeztetik a szülőket, hogy minél előbb tisztázzák a gyerekek jogi státuszát, ha egyikük sem a szigetországban született.

A problémák abból adódnak, hogy a brit bevándorlási törvények módosítása óta nem kapnak automatikusan brit állampolgárságot azok a gyermekek, akik 2000 után uniós állampolgárságú szülők gyermekeként születtek az országban. Mivel az unióban, akárcsak szüleik, ők is bárhol letelepedhetnek, ennek eddig nem igazán volt jelentősége.

A Brexittel azonban változik a helyzet: ha betöltik 18. életévüket, bizonyítaniuk kell, hogy jogosan tartózkodnak az országban. Ezért van szükség arra, hogy a szüleik még a kilépés előtt tisztázzák a státuszukat.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a szülőknek bizonyítaniuk kell, hogy a gyermek születése előtt legalább öt évig tartózkodtak a szigetországban. (Ők lesznek elvileg jogosultak a Brexit után az uniós polgárok számára kialakítandó különleges státuszra.)

Ha ezt nem tudják, akkor azt tanácsolja, kérjék a gyermek állampolgárságának megadását. Ez az ügyintézés azonban több mint ezer fontba kerülhet személyenként – miközben a brit kormány azt ígérte, hogy jóval olcsóbban rendezhetik státuszukat.

Arra nézve nincsenek pontos adatok, hogy hány gyermeket érinthet a probléma. A magyarokat azonban igen, mivel tavalyi adatok szerint már minden hatodik gyermek külföldön születik, és jó részük éppen az Egyesült Királyságban.

(via Guardian)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!