szerző:
hvg.hu

Az Artisjus bírósághoz fordul az ügyben.

Nem szolgáltatott adatot az előző évi nézettségéről, illetve bevételeiről az Andy Vajna tulajdonában lévő TV2 Csoport az Artisjusnak. Emiatt nem tudja kiszámlázni nekik a szerzői jogdíjakat a hazai jogkezelő szervezet – írja a 444.hu, amelynek értesülését az Artisjus is megerősítette.

Magyarországon ez a szervezet szedi be a zenék nyilvános lejátszása után a jogdíjakat, és ők fizetnek aztán a zeneszerzőknek és szövegíróknak. A kereskedelmi tévék nem átalánydíjat fizetnek nekik, hanem bevételeik egy bizonyos százaléka után kell hozzájáruljanak a jogdíjalaphoz. Ehhez adatokat kell szolgáltatniuk a negyedéves bevételeikről, valamint a műsoraikban lejátszott zenékről, az Artisjus pedig ez alapján számítja ki a fizetendő jogdíj mértékét.

A TV2 Csoport viszont nem küldte el a szükséges adatokat a szervezetnek, több egyeztetési kísérlet és felszólítás után sem. Ezért most azt tervezik, hogy heteken belül a bírósághoz fordulnak.

A tévéktől származó jogdíjak összege üzleti titok, de az Artisjus éves jelentéséből kiderül, hogy 2016-ban az összes jogdíjbevétel közel negyede, 4,1 milliárd forint folyt be a sugárzási és kábeltelevíziós bevételek címén.

Nemcsak a TV2 Csoport csatornái, hanem a Galaxy TV és a Story 5 TV esetében sem járt sikerrel az adategyeztetés, így ügyükben is bírósághoz fog fordulni az Artisjus.

Update: A 444.hu a megjelenés után frissítette cikkét. Az Artisjus tájékoztatásával szemben ugyanis kiderült, hogy a Galaxy TV és a Story 5 TV estében szóbeli megállapodás született a felek között, nem várható bírósági eljárás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Kúria: A Mokkában aránytalanul sok volt a kormánypárti megszólaló

Helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését a Kúria: a Tv2 reggeli műsora, a Mokka tényleg megsértette a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy március 29. és április 4. között aránytalanul több megjelenési lehetőséget biztosított a Fidesz-KDNP-nek, mint más jelölő szervezeteknek.

Gergely Zsófia Itthon

Élő adásban rákosizták Orbán Viktort: a Jobbik meghekkelte a Tv2-t

Meghívta a Tv2 a Jobbik szóvivőjét, hogy természetesen a párt gyenge szerepeléséről kérdezzék, de emlékezetes interjú lett a vége. Hasonlóképpen a köztévés szereplést kihasználó ellenzéki pártokhoz, a jobbikos olyan állításokat mondott bele a kamerába, amilyet még nem láthattunk Andy Vajna propagandatévéjében. A műsorvezető lefagyott, lekeverni nem tudták, végül egyszerűen kisétált a stúdióból.