szerző:
hvg.hu

A nyugdíjtörvényben vannak olyan előírások, amelyekhez érdemes a nyugdíjazás előtt állóknak igazodniuk, ha több pénzt szeretnének. Ezeket mutatta be az Adózóna.

Az egyik legfontosabb szó a nyugdíjra készülve a valorizáció. Ez annyit jelent: a nyugdíjat ugyan a jövedelem alapján számolják ki, de a korábbi jövedelmeket évenként a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani. Például a 2010-es jövedelmet 1,22-vel kell felszorozni annál, aki 2016-ban ment nyugdíjba, de aki tavaly, annak már 1,32-vel, míg aki idén válik nyugdíjassá, annak már 1,49-cel. Azaz ugyanazok a számok 2018-ban közel 13 százalékkal magasabb átlagkeresetet eredményeztek, mint 2017-ben, ami a nyugdíjösszeget tekintve 40 év esetén hozzávetőlegesen 10 százalékkal magasabb havi nyugellátást jelent.

Ha viszont a 2012. december 31-e után megállapított öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 372 ezer forintnál több, akkor a 372 és 421 ezer forint közötti átlagkeresetrésznek a 90 százalékát, a 421 ezer forint feletti átlagkeresetrésznek pedig csak a 80 százalékát kell a nyugdíj kiszámításakor figyelembe venni.

További részleteket a nyugdíj megállapításáról az Adózónán olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!