szerző:
hvg.hu

A nyugdíjtörvényben vannak olyan előírások, amelyekhez érdemes a nyugdíjazás előtt állóknak igazodniuk, ha több pénzt szeretnének. Ezeket mutatta be az Adózóna.

Az egyik legfontosabb szó a nyugdíjra készülve a valorizáció. Ez annyit jelent: a nyugdíjat ugyan a jövedelem alapján számolják ki, de a korábbi jövedelmeket évenként a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani. Például a 2010-es jövedelmet 1,22-vel kell felszorozni annál, aki 2016-ban ment nyugdíjba, de aki tavaly, annak már 1,32-vel, míg aki idén válik nyugdíjassá, annak már 1,49-cel. Azaz ugyanazok a számok 2018-ban közel 13 százalékkal magasabb átlagkeresetet eredményeztek, mint 2017-ben, ami a nyugdíjösszeget tekintve 40 év esetén hozzávetőlegesen 10 százalékkal magasabb havi nyugellátást jelent.

Ha viszont a 2012. december 31-e után megállapított öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 372 ezer forintnál több, akkor a 372 és 421 ezer forint közötti átlagkeresetrésznek a 90 százalékát, a 421 ezer forint feletti átlagkeresetrésznek pedig csak a 80 százalékát kell a nyugdíj kiszámításakor figyelembe venni.

További részleteket a nyugdíj megállapításáról az Adózónán olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!