szerző:
hvg.hu

Az Egy övezet, egy út (korábban: Új Selyemút) ellen egy emberként tiltakoznak az uniós országok pekingi nagykövetei. Kivéve Magyarországét.

Közös jelentésükben a nagykövetek hangsúlyozzák, hogy Kína fő külpolitikai-gazdasági projektjének mögöttes célja a „teljes afro-eurázsiai térség gazdaságának átállítása, hogy Kína váljon mindezek központjává”. A jelentést minden uniós tagország pekingi nagykövete aláírta – kivéve Magyarországé – szúrta ki a Handelsblattban megjelent cikk alapján az Index.

A német üzleti lap által megszerzett jelentés szerint a terv átláthatatlan, ellentmond az EU kereskedelmi elveinek és érdekeinek, és a kínai cégek pozíciójának tisztességtelen erősítését célozza. Peking megpróbálja megosztani az EU-t, és az egész projekttel csak saját belső problémáit akarja rátolni a világra; így szerveznék ki a kínai építőipar túlkapacitását, törnének be új exportpiacokra, és biztosítanák a nyersanyagokhoz való hozzáférésüket.

2012-ben az Orbán-kormány az úgynevezett „Keleti Nyitás” stratégia részeként tárta szélesre kapuit Kína előtt. A cél az volt, hogy a magyar export egyharmada Kínába irányuljon, de a külkereskedelmi dimenzión túlmutat az, ahogy Orbán az ottani autoriter politikai-gazdasági modellhez viszonyul.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!