szerző:
hvg.hu

A családi adókedvezményhez képest más szabályok irányadók a családi járulékkedvezmény érvényesítésekor. Az Adózóna összegyűjtötte azokat a fontosabb előírásokat, amelyekre figyelemmel kell lenni.

Az első jelentős különbség a családi adókedvezményhez képest az: a járulékokból a biztosított érvényesíthet családi kedvezményt. Azaz a biztosítottnak nem minősülő, például a kiegészítő tevékenységet folytató személy – annak ellenére, hogy a felvett jövedelme után fizeti a nyugdíjjárulékot – ezzel a kedvezménnyel nem élhet.

A családi járulékkedvezményt akkor lehet igénybe venni, ha az adótörvény alapján a jogosult a családi adókedvezményt már igénybe vette, azonban még további kedvezménnyel élhet. A kedvezmény elsőként a 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékra vehető igénybe, majd ha van még érvényesíthető kedvezmény, akkor ezt követően a 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot lehet csökkenteni vele.

Fontos azt is tudni, hogy az egyéni és társas vállalkozó csak az után a jövedelme után élhet járulékkedvezménnyel, amelynél személyi jövedelemadót is befizettek. A szabályozás további részleteiről bővebben az Adózónán olvashatnak.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!