szerző:
hvg.hu

A tavaly év végi rendelet értelmében a nyolc világörökségi helyszínen fekvő kb. 80 ezer ingatlan tulajdoni lapjára került fel automatikusan az állam elővásárlási joggal kapcsolatos bejegyzése. Schmidt Mária viszont úgy szerezhetett egyet, hogy nem értesítették az államot a tranzakcióról.

A nyolc közül a legtöbb nem érint sok ingatlantulajdonost, de a budapesti Duna-part, a budai Várnegyed, valamint az Andrássy út sűrűn lakott, és értékes ingatlanokkal van tele. Az elővásárlási jog azt jelenti, hogy ha a tulajdonos eladná az ingatlant, a vevővel történt megállapodásról értesítenie kell az államot, mely nyolc napon belül dönthet úgy, hogy pontosan azokkal a feltételekkel – a megjelölt áron – ő maga veszi meg.

Viszont nyolc nap meglehetősen kevés idő arra, hogy egy ilyen ingatlan tényleges piaci árát fel lehessen mérni, így a rendelet kedvezhet azoknak, akik a piacinál magasabb áron akarják értékesíteni az ingatlanukat, és számíthatnak arra, hogy az állam élni akar az elővásárlási jogával. Tóth Bertalan MSZP-s képviselő korábbi közérdekű adatigényléséből kiderül, hogy kb. 40 ingatlan esetében jelezték már a Miniszterelnökségen az eladási szándékot, és az esetek többségében az állam élni kíván az elővásárlási jogával.

Schmidt Mária cége, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. április elején megszerzett egy olyan ingatlant, amelyre az államnak elővásárlási joga volt, vélhetően mégsem értesítették róla – írta a G7. (Lázár János minisztériuma nem válaszolt a G7 megkeresésére.) Ezt úgy sikerült megvalósítani, hogy nem az ingatlant vásárolták meg, hanem az épületet tulajdonló céget. Mészáros Lőrinc egyébként februárban hasonló módon vette meg az Andrássy-palotát, azaz az azt tulajdonló Plaza House Kft.-t.

A BIF az ingatlanért 400 ezer névre szóló, 100 forint névértékű törzsrészvényt adott az épület tulajdonosának, a Waybridge Estates Kft.-nek. Az Andrássy út 80. szám alatti épületben a szomszédos épülettel együtt – mely már régebb óta a BIF tulajdonában áll – egy nyolcezer négyzetéteres boutique hotelt terveznek kialakítani.

Helyreigazítás

Cikkükben valótlanul állítottuk, hogy a Budapest Ingatlan Nyrt. megvásárolta az Andrássy út. 80. szám alatt található ingatlanokat tulajdonló céget.

A társaság ezzel szemben csereszerződést kötött a Waybridge Estates Kft-vel, amelynek értelmében a Waybridge Estates Kft. kizárólagos tulajdonában álló, Andrássy út 80. szám alatt található ingatlanok 1/1 arányú tulajdoni hányadát a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) törzsrészvényeire cserélték.Ezzel a BIF szert tett az ingatlanra, ugyanakkor 18,83 százalékról 17,28 százalékra csökkent saját részvényeinek aránya.

Erről a BIF április 4-én a Budapesti Értéktőzsde internetes oldalán is tájékoztatta részvényeseit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!