szerző:
hvg.hu/MTI

Soha nem volt még ilyen csekély a félelem a munkanélküliségtől, miközben az óriási munkaerőhiány lehet a gazdaság növekedésének fő akadálya.

Áprilisban a februári történelmi csúcsnál alacsonyabb szinten maradt a GKI konjunktúraindexe. Az üzleti várakozások romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább javultak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A foglalkoztatási hajlandóság minden ágazatban erősödött, leginkább a kereskedelemben, legkevésbé a szolgáltató cégek körében. A növekedés fő akadálya továbbra is a munkaerőhiány, az építőiparban a cégek fele, az iparban és a szolgáltató szférában egyharmada jelezte ezt a problémát. A lakosság munkanélküliségtől való félelme azonban még soha nem volt olyan alacsony, mint most.

Az áremelési szándék az építőipar kivételével minden ágazatban gyengült, és jelentősen csökkent a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és az emberek körében romlott, a többi ágazatban kissé javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke áprilisban ötödik hónapja emelkedett, de 2002 őszi csúcsától még elmaradt. A lakosság saját pénzügyi helyzetét és jövőbeli megtakarítási képességét kissé jobbnak vélte, mint márciusban, ugyanakkor a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét kissé rosszabbnak látja.

Az építőipari és főleg a szolgáltatói szektor várakozásai kedvezőbbek lettek, az ipari és kereskedelmi bizalmi index viszont csökkent. A szolgáltatói bizalmi index történelmi csúcsra ért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!