szerző:
hvg.hu

Vita van arról, számolhatnak-e fel pénzt a háziorvosok az úgynevezett kényelmi szolgáltatásokért, és ha igen, akkor mennyit.

Egyre több háziorvos számol fel betegeinek az „indokolatlan” házhoz hívásért néhány ezer forintot – írja a hétfői Népszava.

Van, aki a rendelőjében kifüggesztette: ha csak a beteg kényelme miatt kell a páciens lakására mennie, akkor azért 2-5 ezer forintot kér.

Egy háziorvos a lapnak elmondta: vállalkozása honlapján több tucat szolgáltatást is felsorol, amiért térítési díjat számol fel a betegeinek. Köztük több olyat is, ami nem szerepel a térítésköteles ellátásokat felsoroló jogszabályban: ilyen például a diétás étkezéshez, külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolások kiállítása vagy az elveszett receptek pótlása.

Más orvosok is kérnek pénzt a szerintük extrának tekinthető szolgáltatásokért. A legtöbben ötezer forintért mennek házhoz, de a fórumozók ismernek olyan orvost is, aki ezért 28 ezret kér. Ez az orvosnő azt mondta: a tarifát akkor írta ki honlapjára, amikor a körzetbe került, és sokan a magas összeg miatt nem is érzik szükségét, hogy házhoz hívják. Kivételek persze vannak, néha tényleg nagy a baj, muszáj kimennie a beteghez, de akkor már szóba sem jöhet, hogy pénzt kérjen – tette hozzá.

Van, aki azzal érvel, hogy a zsebbe csúsztatott hálapénznél jobb, ha inkább számláznak.

Egy dunántúli orvos szerint viszont kétséges, hogy jogszerűen lehet-e pénzt kérni a betegtől akkor, ha a rendelőben kifüggesztették a tarifákat. Így látja Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke is, aki a háziorvoslás kereteiről szóló jogszabályra hivatkozott. Ebben az szerepel, hogy szükség esetén a beteget az otthonában is el kell látni, így a házhoz hívásért nem kérhető pénz.

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász ugyancsak azt nyilatkozta: az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!