szerző:
hvg.hu

Az új kormány várható intézkedéseiről és az euróövezeti csatlakozásról is beszélt a hírügynökségnek a politikus.

A magyar kormány nem ugyanolyan, mint a lengyel – erről beszélt a Reutersnak adott interjúban Gulyás Gergely. A hírügynökség tudósításában emlékeztet: Orbán Viktor elsöprő többséggel szerezte meg egymás utáni harmadik győzelmét egy olyan kampányban, amely nem annyira a gazdaságról, inkább a bevándorlásellenes félelemkeltésről szólt. Az újabb kétharmad felhatalmazást ad a most összeálló parlamentnek, hogy bármilyen törvényt megváltoztasson – írja a Reuters, a Miniszterelnökség vezetésére készülő fideszes politikus azonban

kizárta, hogy olyan reformokat terveznének, amelyek aláássák a bírói függetlenséget.

Ezzel Gulyás kizárta azt is, hogy Magyarország Varsóhoz hasonló vitába keveredjen az Európai Bizottsággal. (Brüsszel az úgynevezett 7. cikkely szerinti, a jogállamiság alapértékeinek megsértése miatti eljárást folytat a lengyel kormány ellen az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása miatt.)

A Fidesz korábbi frakcióvezetője annyit azért hozzátett, hogy egy ilyen javaslat megtétele az igazságügyi miniszter feladata, neki pedig nincs arról tudomása, hogy ilyen készülne. Gulyás néhány napja a Mandinernek cáfolta a HVG azon értesülését, hogy nyugdíjba küldenének minden olyan bírót, aki a rendszerváltás előtt is ítélkezett.

Új költségvetési ösztönző intézkedésekkel igyekszik fenntartani a gazdasági növekedés 4 százalék feletti szintjét a kormány – Gulyás ennyit közölt a várható gazdaságpolitikai irányról. A politikus nem közölt részleteket, csak annyit mondott, ezeket jelenleg tárgyalják.

Biztosra lehet azonban venni a minimálbér további emelését

– erősítette meg Orbán Viktor korábbi nyilatkozatait. Ennek célja az, hogy lendületet adjon az általános bérnövekedésnek – tette hozzá.

Azt nem tartja valószínűnek, hogy a következő négyéves ciklusban csatlakozna Magyarország az euróövezethez.

Ezt azzal indokolja, hogy a jelenlegi konszenzus szerint a csatlakozás akkor előnyös, ha egy országban az életszínvonal az EU-átlag 80-90 százalékát eléri – márpedig a fejlettségi szint most csupán 69 százalékos. Gulyás azt is cáfolja, hogy a magyar kormány meg akarja vétózni a 2020 utáni EU-költségvetésre vonatkozó javaslatot.

(via Reuters)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!