szerző:
hvg.hu

Élesedik a verseny a két legnagyobb amerikai technológiai cég, az Apple és az Amazon között: a presztízsküzdelem tétje az, hogy melyikük éri el előbb az ezermilliárd dolláros piaci értéket. Az Apple közelebb van, az Amazon jól hajrázik.

A Steve Jobs nevéhez köthető, garázsból indult Apple 1976 óta létezik, s tavalyi nyeresége elérte a 229 milliárd dollárt, ami nagyobb, Magyarország, Portugália, vagy Új-Zéland nemzeti jövedelménél. Az Apple piaci értéke jelenleg 934 milliárd dollárnál jár, az utóbbi hetekben az lökte meg az árfolyamot, hogy a cég visszavásárolt részvényeket, a világhírű befektető, Warren Buffett pedig jelentősen megnövelte részesedését a vállalatban.

A vetélytárs, az Amazon piaci értéke a Reuters szerint  jelenleg 780 milliárd dollár, viszont a Jeff Bezos nevével fémjelzett vállalat papírjainak az értéke az utóbbi hónapokban nagyon gyors növekedésnek indult. Az Apple árfolyama az utóbbi egy évben 24 százalékkal emelkedett, az Amazon viszont hetven százalékos bővülést produkált. Az Amazon leginkább nyereséges üzletága immár nem az online értékesítés, hanem a számítógépes felhőszolgáltatás, itt a cég világszinten is vezetőnek számít. Ha a jelenlegi trendek megmaradnak, akkor az Apple szeptemberben, az Amazon pedig októberben lépheti át az ezermilliárd dolláros határt.

Az Apple és az Amazon mögött a Google tulajdonos cége, az Alphabet áll 765 milliárddal, míg a Microsoft piac értéke jelenleg 749 milliárd dollár.  Ez a két cég 2019-ban, illetve 2020-ban lépheti át az ezermilliárdos értéket.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!