szerző:
hvg.hu

Kakaótermesztéssel kapcsolatos tanulmányútra érkezett egy magyar csoport a közép-amerikai Nicaraguába. Csakhogy az ország ismét egy polgárháború szélén áll, a magyarok az utcai lövöldözések elől az utolsó pillanatban tudtak elmenekülni.

Május elején utazott ki egy magyar csoport Nicaraguába, hogy kakaótermő területeket látogassanak meg országszerte egy 10 naposra tervezett úton. A magyarok kapcsolattartója biztonságosnak ítélte meg a kinti helyzetet, ezért indult útnak a csoport - írja az Index Gábor, az egyik csokoládégyártó cég képviselőjének a beszámolója alapján.

Nicaraguában április 20. után törtek ki zavargások a 2007 óta ismét irányító Daniel Ortrega rendszerével szemben egy megszorításokat jelentő törvénytervezet miatt. A sandinista kormányhoz hű rendőrség és az ellenzék legaktívabb része, az egyetemi diákság közötti konfliktus eszkalálódott, áprilisban már voltak halálos áldozatok is. Bár a helyzet május elején rendeződni látszott, szombaton ismét újabb halálos áldozatokkal járó összecsapások voltak.

A magyarok beszámolója szerint a megérkezésükkor a bizonytalan helyzet már minden városban érezhető volt. Ezt követően előbb egy békés tüntetést láttak, majd egy Catherina nevű városban már lövöldöztek is a magyar csoporttól mindössze száz méterre, innen azonnal vissza kellett Gáboréknak fordulniuk.

Tüntetők Nicaraguában május 12-én.
©

Bármerre jártak, tüntetésekbe botlottak, volt olyan település, ahonnan az utolsó pillanatban tudtak kimenekülni, mert a város kivezető útjait maszkos fegyveresek lezárták. Végül akkor döntöttek az ország elhagyása mellett, amikor már a szállodájuk közvetlen közelében is lövöldözés tört ki.

Ekkor már a vendéglátók is mondták, hogy helyzet van, ezért úgy döntöttünk, evakuáljuk magunkat. Későbbre szóló jegyünk helyett szereztünk helyet egy Costa Ricába tartó gépre. Többé-kevésbé volt internet, bár akadozott, de a jegyeket meg tudtuk venni, szerencsénk volt, mert a tömött gépre már nem volt több hely. A szállodától a repülőtér nem volt messze, útlezárások nélkül kijutottunk

- idézi a lap a vasárnap Amszterdamba szerencsésen megérkezett csoport tagját. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!