szerző:
MTI/hvg.hu

Értelmezze velünk együtt az NGM reakcióját a brüsszeli eljárásra az ital adómentessége miatt.

A kormány vizsgálja az Európai Bizottság elmarasztaló döntését a szeszes italok magyarországi adóztatásáról, de a bizottságtól eltérően nem tekinti piacvédőnek a szabályozást – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI kérdésére.

Az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött csütörtökön Magyarországnak, mert véleménye szerint bizonyos párlatokra vonatkozó adószabályok a helyi termékeknek kedveznek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet. A bizottság szerint uniós jogba ütközik, hogy például a pálinkára, valamint bizonyos növényi eredetű italokra – amelyeknél a nemzeti termelés jelentős – Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól, míg más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak.

A minisztérium hangsúlyozta, a kormány továbbra is messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt. Ezért alkotta meg 2011-ben az egészségkockázatot jelentő termékek adóját, a népegészségügyi termékadót, amely azóta nemzetközi elismertségre tett szert. Jelezték azt is, a brüsszeli döntés ellenére a magyar kormány továbbra is megtesz mindent, hogy a fokozott egészségkockázatot jelentő termékek fogyasztásának korlátozásával a magyar emberek egészségét megőrizze.

Felidézték, hogy 2015. január 1-je óta – tekintettel káros élettani hatásukra – a legtöbb szeszes ital, így az úgynevezett kommersz szeszek után is népegészségügyi termékadót kell fizetni.

Próbáljuk az indoklásból nem azt kiolvasni, hogy a pálinka után azért nem kell népegészségügyi termékadót fizetni, mert a kormány szerint egészséges. De nem nagyon sikerül.

Az Európai Bizottság ráadásul nem is a termékadó létjogosultságát vitatja, hanem azt, hogy annak gyakorlata hátrányosan különböztet meg olyan termékeket, amelyeket jellemzően külföldön gyártanak.

Az eljárás ráadásul nem is érhette meglepetésként a kormányt, hiszen az már lassan két éve tart, a mostani lépés pedig azt jelzi, hogy a bizottság kifogásaival a magyar fél nem kezdett semmit. Ha ez továbbra is így marad, az ügy az Európai Bíróság előtt köthet ki.

Nem ez az első uniós eljárás a pálinkafőzés támogatása miatt. 2010 után azt kérte számon Brüsszel, hogy a házi pálinkafőzés után nem kellett jövedéki adót fizetni, miközben a nagyobb tételek után igen. Itt végül beadta a derekát a kormány, ezért a kis mennyiségnél egy átalányadót rótt ki.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!