szerző:
hvg.hu

Ezúttal szó sincs eldobott migránsszendvicsről, a Nébih egy Kárpátaljáról átvándorolt, fertőzött vaddisznóra gyanakszik.

Szerdán az ukrán határ melletti Tiszakerecseny határában is az afrikai sertéspestis vírusát mutattak ki egy elhullott vaddisznóban – írja honlapján a Nébih. Ennek következtében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jókora részét is fertőzött területnek nyilvánították.

Eddig hét vaddisznóban mutatták ki az afrikai sertéspestist, mind Heves megyében, most először jelentettek esetet más megyéből.

A legvalószínűbb, hogy Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra a fertőzés, írja a Nébih honlapján. De sosem lehet tudni. Nagy István új agrárminiszter elhíresült mondata szerint az afrikai sertéspestis úgy kerülhetett be Heves megyébe, hogy egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amit megtalált egy vaddisznó, amely megette és megbetegedett tőle.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, a sertésekre viszont annál inkább. A hatóság szigorúan lép fel a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. A Nébih ezért felhívja minden állattartó figyelmét, hogy akadályozza meg, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek, illetve a sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszer-hulladékkal ne etesse. Továbbá ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot.

Az állategészségügyi hatóság, az országos főállatorvos utasítására kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat-szállításokat. Az utóbbi időszakban 10 ellenőrzés alkalmával mintegy 1000 malacot kellet leölni, mert nem volt megállapítható a származásuk vagy állategészségügyi állapotuk.

Az afrikai sertéspestis súlyos károkat okozhat a hazai sertéságazatnak, sok ország már most betiltotta a magyarországi húsimportot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!